(劇透)九龍寨城既大量政治隱喻

182 回覆
160 Like 1226 Dislike
1. 信一比人斬左三隻手指,淨低"7"隻,右手得返“2"隻手指,信一("1")本身用"白色'"帶包扎,之後"染血'",最後換左"黑色" (721 ---》白衣人血染,要黑色黎驅走佢)

2. 城城用鐮刀,古天樂/林峯有用過下鎚仔---》鐮刀與鎚=共產黨,佢地=黨內鬥/黨同其他人既爭霸戰

3. 城城送走家人=以前移民潮,林峯係海外長大既港人

4. 古天樂理髮師,點解黑社會要學理髮?因為佢都諗過移民,所以學左理髮,一門手藝。佢係代表果批好擔心前途最後因為好珍惜香港而留底既人。

5. 古天樂叫林峯走,唔好留係香港,意思都好明顯。

6. 風箏。古天樂問,到底佢要幾時先落到地,落地即落地生根,即佢覺得好多人飛走左但唔知可唔可以係外國落地生根,最後風箏仍係城寨入面落地,表示根最終都係香港。

7. 古天樂關閘死守,叫年輕人走,意思好明顯

8. 王九 =皇狗,意思好明顯

9. 中間大家打輸晒古天樂死左,幾個後生仔去左個隱世地方住。隱世地方可能係指英國加拿大,過住不問世事既生活。

10. 林峯發現自己身份,確認自己既根係香港,家係九龍城寨,決意要攞返自己既家 (暗指希望海外港人有一日返黎建設?)

11. 最後4 個後生仔打一個"皇狗",下一代去推翻皇狗

12. 信一"要贏一齊贏,輸就一齊輸!

13. 信一"相信有野永遠不變"

諗到再加
咪撚on9啦
ching少癲
你捕風捉影到咁 你唔入去政府做真係嘥晒
你仲嫌港產片俾人打壓得唔夠多?
以為真係有料,你老味第一點就黎721
已經唔係捕風捉影同穿鑿附會咁簡單,係真人材黎
痴線既時代就要非常手段去睇野
藍色窗簾
王九十幾廿年前小說已經呢個名...
我覺得呢個真係唔錯
樓主使唔使睇醫生
可能要

一齊做院友
再認真睇一次,應該係風箏個點比較近

見人話城寨係比喻成個電影圈

舊人老去,新人接棒打天下
崩口人忌崩口碗

落廟街求其指住隻雞都可以話共產黨治國無力
逼良家婦女海外尋求工作機會

傻閪樓主
都可以,大家一齊討論下
樓主 =戇狗,意思好明顯
王九殺大老闆有咩隱喻?
中国合拍片 完
你幕幕都要向個方向解都幾大鑊
14. 王九殺大老闆,意思好明顯
古天樂:我真係多撚謝你
香港大孖沙
樓主個名: Plmmmmm
咁撚多個M 應該係M底同埋鐘意食藍店M記
所以希望大家可以盡情屌佢老母臭閪
dllm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞