香港邊度有得買adhd藥?

13 回覆
1 Like 2 Dislike
食偉哥叫隻雞放鬆吓就無事啦,輕鬆啲香港人
除非你決定咗一世好似要上電咁靠藥
又或者係件事可能會改變你一世
唔係最好唔好

好多adhd人最大苦惱
係覺得自己冇辦法「盡力」做好一件事
好似明明出得4成力就入到hku
如果當初努力啲 話唔定可以入神科
但現實係
比你努力咗
你果6成力都係出唔到
因為你精神集中唔到

所以好多人選擇用藥
因為食咗你先覺得自己出到正常100%力
但其實呢類藥物
原則上都係神經興奮劑
藥理同冰/可卡因差唔多
好易有依賴性
唔食果陣會好易攰

如果係因為小朋友唔乖百厭
或者係單純上網見到
外國名校好多人當聰明藥咁食
咁就唔太建議

adhd人食:40%=>100%
正常人食:70-80%=>100%
相比之下值唔值得背負呢啲副作用
人哋可能爭緊牛津劍橋啲位
競爭好大,贏得一分得一分

見你兩年前讀緊asso/hd
一年前講緊返工野
半年前問有冇Ritalin買
相信你唔係一上面果啲面對人生大挑戰
想搏盡多一分得一分果啲
唔係真唔好諗住靠Ritalin輔助

adhd唔啱長時間專注嘅
咪訓練吓短時期爆發
學吓點樣提高效率
而唔係夾硬同人鬥長跑

答返你先
要睇醫生先有
一般藥房唔會有
但當然呢啲嘢
總有幾間會偷雞賣
食過adhd藥

邊有你話咩冰/可卡因咁誇張,邊有依賴性,唔好9up,食完唔舒服嘅嘢邊可能上癮,食咗成個中學考完dse就冇食

食完食慾降低,心慌,易急尿,個感覺好似飲完咖啡咁,但係我都唔係每一次飲完咖啡都會有感覺,體質問題,但係食藥基本日日都咁

adhd藥應該都有分唔同成份同劑量,睇完醫生先好食
[1] Oxford Treatment Center. (n.d.). Ritalin addiction, side effects, and treatment. https://oxfordtreatment.com/prescription-drug-abuse/ritalin/

[2] Konstenius, M., Jayaram-Lindström, N., Guterstam, J., Beck, O., Philips, B., & Franck, J. (2014). Methylphenidate for attention deficit hyperactivity disorder and drug relapse in criminal offenders with substance dependence: A 24-week randomized placebo-controlled trial. Addiction, 109(3), 440-449. https://doi.org/10.1111/add.12369

[3] Medical News Today. (2022, November 22). Ritalin: The short-term and long-term effects. https://www.medicalnewstoday.com/articles/ritalin-effects

[4] American Psychological Association. (2001, June). The Ritalin debate. Monitor on Psychology, 32(6). https://www.apa.org/monitor/jun01/ritalin.html

Ritalin有依賴性就科學證實嘅
藥理一樣就唔代表程度一樣
但只要劑量夠大原則上就同cocaine冇分別
咖啡因原理其實都係相近
只係程度上差距更大
你會飲咖啡冇feel
某程度上都係閾值推高咗嘅表現

你話你冇 就唔代表人哋係9up
緊有啲人話自己食煙冇上癮
事實都係有啲人可以輕鬆戒
係咪代表尼古丁冇成癮性同依賴性?
我只提供客觀事實
尤其佢只係想買藥
唔知有冇諗住揾醫生嘅情況下
呢啲information好重要
想問下你哋睇醫生個陣有無話要同屋企人傾下情況?
我今日去睇嘅時候佢死都話要同屋企人傾下細個嘅情況
當你大個左先發現有adhd其實好痛苦
點先判斷到自己有無adhd
其實有佢道理
好多時人年紀大咗
識分場合 在意其他人目光
會自動擺個front stage出嚟
唔會畀人見到你坐唔定
你明明遊緊魂都會作狀聽緊etc
由「行動上過度活躍」
變成「思緒上過度活躍」
所以問細個唔會控制果陣係有幫助判斷

但跟據我自己經驗
成人身上仍然明顯嘅症狀有
1. 大頭蝦,啲瑣碎野會粗心嘅機率特別高
2. 對routine工作極厭倦,
即使打機你都好快轉Game/角色
比起練好一隻角色,你傾向試一大堆角色
3. 聽緊人講嘢嘅時候
好多時其實冇聽到
即使你有心控制去聽
都好多干擾咁
自學效率>>>聽人講
玩board game果陣人哋講規則
你可能連啲規則都聽漏要問返人
但玩一個回合你就會熟
甚至大致揾到致勝關鍵
4. 慢,動作慢,反應慢(唔係講緊動作上反應慢)
而係傾向諗太多(關事定唔關事都好)
細個通常考試唔夠時間
甚至考考吓係試卷度畫畫
大個開會時
比起轉數快
第一個衝出嚟答嘢嘅人
你傾向諗啲刁鑽角度
打機通常係會揾到bug嘅人
5. 小動作極多,un腳,摸下巴,玩手指etc
連打機都會忍唔住一路行一路跳
6. 以上情況不適用於有passion嘅事物
係果啲領域個評價好高
但一出個領域就好似傻仔咁
如果你係揾唔到興趣領域嘅人
有機會變成反社會人格
將你啲諗法轉變成古惑
屋企有盒剩低你可以留TG
[member]
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞