東莞「00後」美女幹部 畢業未夠兩年 擬升副局長掀熱議

109 回覆
86 Like 8 Dislike
女人就是能幹的

很能幹
越坐越開
楊潤雄做左局長之後已經唔係公務員
咁你覺得呢?
做到一官半職成為趙家人就係人上人
好似你咁講,班大陸人點解亦會驚訝
條女係以下分類屬咩職級先?

综合管理类公务员职级序列分为:一级巡视员、二级巡视员、一级调研员、二级调研员、三级调研员、四级调研员、一级主任科员、二级主任科员、三级主任科员、四级主任科员、一级科员、二级科员。
  综合管理类以外其他职位类别公务员职级序列另行规定。
  第八条 公务员领导职务、职级对应相应的级别。
  领导职务对应的级别,按照国家有关规定执行。
  综合管理类公务员职级对应的级别是:
  (一)一级巡视员:十三级至八级;
  (二)二级巡视员:十五级至十级;
  (三)一级调研员:十七级至十一级;
  (四)二级调研员:十八级至十二级;
  (五)三级调研员:十九级至十三级;
  (六)四级调研员:二十级至十四级;
  (七)一级主任科员:二十一级至十五级;
  (八)二级主任科员:二十二级至十六级;
  (九)三级主任科员:二十三级至十七级;
  (十)四级主任科员:二十四级至十八级;
  (十一)一级科员:二十六级至十八级;
  (十二)二级科员:二十七级至十九级。
  第九条 厅局级以下领导职务对应的综合管理类公务员最低职级是:
  (一)厅局级正职:一级巡视员;
  (二)厅局级副职:二级巡视员;
  (三)县处级正职:二级调研员;
  (四)县处级副职:四级调研员;
  (五)乡科级正职:二级主任科员;
  (六)乡科级副职:四级主任科员。
陪瞓班裡面表現最出色,咪有資格升幹部囉
可能有連登仔上大陸叫雞都屌過佢
大學畢業就考得科員
東莞先正廳級
鎮下面一個局有幾高級
副鎮長係鄉科級副職
四級主任科員
副局長一般都係副科

不過新聞澄清
佢唔係公務員
唔係副科
我都唔知
你瞓醒未
好撚奇咩?香港啲中資國企都已經係咁啦,無經驗,乜撚野都唔識,少布、夠姣就得,收工肯同啲老總有另一活動就上到。呢兩三年見識過三間中資都係咁。
習大大2x 歲已經副處級
做多幾年已經正廳級

條女如果唔係靚女
根本新聞都無得上
一個好現實的問題

平時堆香港法官囂張跋扈,上去交流影相見官仔時表情就似討好老細
所以講咩級都無用
腰力能幹!
局長評價有說服力,萬雞之王講出能幹表現,係幾咁能幹,表現幾咁突出
知局長唔係公務員,但呢班人前身咪AO, 佢地在職期間咪一樣喺各個署掉黎掉去做幾年,一過去就騎住人,只不過以家局長個位唔屬於公務員體制,但用人方式都係職系分唔清嘅表現。
侯卫东官场笔记
https://www.kanunu8.com/book6/hwdgcbiji/

自己讀,個作者就係本小說出名咗之後由園林局調咗去文聯,亦都無寫落去

2013年4月27日,重庆市永川区委常委会议决定,提名原区市政园林管理局副局长张兵任区文联副主席,按程序办理。
2016年10月- 重庆市作家协会第四次代表大会决定,选举张兵为重庆市作家协会兼职副主席,网络文学创委会主任[1]
https://baike.baidu.com/item/%E5%B0%8F%E6%A1%A5%E8%80%81%E6%A0%91/10392079?lemmaId=1665592&lemmaTitle=%E4%BE%AF%E5%8D%AB%E4%B8%9C%E5%AE%98%E5%9C%BA%E7%AC%94%E8%AE%B0&fromModule=lemma_inlink&bk_fr=chain_bottom&timestamp=1715498890090
能幹 又能被幹
港官點會大權過粵官
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞