漏洞已存在22年了 發現所有VPN技術都可被監聽 WireGuard、OpenVPN、IPsec 無一幸免

67 回覆
72 Like 6 Dislike
CVE有影響分數
其實有好多CVE好難直接被駭客利用
絕大部分要好巧合喺特定環境同情況先會成功hack到

例如:
話機械Keyboard打字嘅聲響pattern係存在漏洞
咁個駭客係咪要裝偷聽器
亦要知道個音係屬於係邊一粒字
咁不如直接走去個user旁邊偷睇佢打緊咩啦
政府啲撚樣一scan完睇都唔睇就問你點fix
low, medium就算9數啦
咁講嘅話
個VPN App起咗個transparent proxy
將所有https cert做ssl inspection都係漏洞喎
咁講既依家既SASE,ZTNA又算唔算漏洞同有漏洞?
特登將你啲野route哂上cloud做ssl Inspection同時又會受哩個漏洞影響
controlled opposition
樓主cctoy唔識咩叫DHCP
End user agreement
十幾頁咁長點睇
直接 I Agree
成篇唔太有用咁
入到internal
乜都死啦
贏到最後
入面係咪有encryption ?
vpn 飛去唔同個node 唔係好難搵到源頭?
所以少用in app browser
要就用番chrome/Safari 開
TLS 係layer 7 VPN 係layer 3 嘅嘢
簡單嚟講有一啲嘢TLS 係保護唔到的
例如IP 甚至host name

再實際啲咁講
例如有人想去一啲被港苦協同isp block 咗嘅網
又或者被搜證追查過往瀏覽紀錄
就會見到分別了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞