餐飲業建議推出「大灣區身份證」:「每個星期幾十萬人嚟香港,就可以維持香港經濟。」

255 回覆
17 Like 352 Dislike
不如反省下香港餐飲有咩可以吸引到每星期都有人特登嚟
班友算唔算賣港
出得聲講嘢咪又係黃家和廿蚊張呢啲離地撚
正常人都知靠支那根本唔work
頭痛醫腳
就係因為佢地出入香港太方便,至搞到佢地唔嚟幫襯你地呀

個個都响深圳食完嘢至過關嚟香港,行一陣又過返關返去食晚飯,第二朝再嚟過
疫情封關咗幾年,飲食業就算勁多限制都仲賺到錢,反而開左關要日日叫救命。。。

班友死到臨頭都仲未知道深港一體化先至係最根本既原因
好呀,地產都整死埋
由鳩佢地啦
成班廢物不思進取
連本土飲食都做唔好,嚟嚟去去都係魚蛋燒賣大陸嘢
冇晒特色仲旨意啲窮遊大陸人打救佢地
車錢都俾窮
咁嘅絕橋都俾你班仆街諗到
交稅計唔計好
佢落嚟做
佢喺上面都要報㗎喎
出左就其他行業一齊同你地收皮
大家都係中國人 無計啦
十分歡迎內地同胞 黎香港玩同消費
等同香港人 都好鍾意假日返大陸 一樣
d 香港商家仲ff緊自己好有競爭力
但徐汶緯建議,政府應向內地爭取放寬內地旅客的免稅額,否則會減低他們的消費意欲,他說:「出嚟玩梗係飲飲食食,買嘢就最開心,買完嘢自然會喺隔離食嘢。」

仲未知自己衰咩
佢地到底有無北上睇下人地既競爭力
大陸人食緊新鮮嘢
香港啲嘢全部都冰鮮仲邊引到大陸人
係都搞返本地農場先啦
成世淨係識揸鑊鏟真係唔會用腦諗嘢?個問題係啲班人嚟到唔願意洗錢/得啲窮人嚟購買力好極有限
應該調返住諗,將香港經濟特區取消,經濟指數融入大灣區一齊計,到時條數一定gogogo
一個菠蘿油四條友拎黎打卡
拆關算啦 搞咁多做咩呀
本身廣東省非深圳就一週一行, 即係無得落來香港唔住酒店
除非唔過夜

而家落來打個飛機就返去, 飯都留返係深圳先食
諗出來嗰個都智撚障 唔怪得金記會執
班柴頭仲係當人鄉下佬岀城咩都未見過
實會帶埋舊老本仆落來任佢劏
諗住山大斬埋有柴
都白撚痴
同級數深圳起碼平一半,內陸仲更平
大灣區身份證只會變黑工水喉佬,雞
到今時今日仲大安旨意諗住等中国人救
本身依啲鋪頭就應該執笠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞