李家超:感謝中央對香港的殷切關顧,8個城市皆是「高消費群」城市

181 回覆
12 Like 247 Dislike

大陸個問題唔係建築或者城市開發度. 個問題係好多個省佢地每個月真正落袋後嘅可支配收入係唔會足夠黎香港住一日 (上面文中係年收入). 大陸喺好多窮嘅地方, 好多地方都整得好靚又有高樓大廈, 火車站又大又靚. 不過成個大陸, 都係將焦點擺左係基建上面. 但係基建再靚, 都幫唔到佢地真正收入, 而收入先係決定佢黎香港係咪真係夠錢黎玩.

班官甚至成個餐飲業界, 其實都知呢個問題. 你估佢地自己見唔到黎佢地餐廳嘅大陸客係幾個人叫一碟野打卡咩? 你估佢地唔知佢地低銷費咩? 當然知. 不過佢地同家下嘅官一樣, 因為已經諗唔到有咩方法, 咪乜鳩都亂石咁掉, 睇下有無用. 無用就怨下一樣野. 你諗下由covid開始佢地嘈過乜野, 俾左佢無用又嘈第2樣. 有邊似係work? 無人敢講香港真正嘅問題, 自然唔會有真正嘅解決方法.

無得救架啦, 算把啦.
要認真計,中國有邊個城市嘅人消費力高得過香港?諗吓點令人留港消費啦撚樣,一日到黑淨係識刷鞋,屌你老母
傻啦邊個做都係咁, 冇中共嘅允許, 香港官員夠膽做嘢咩? 香港仲衰過白俄羅斯, 人哋起碼可以推行本土語言(白俄羅斯語), 香港推行廣東話就即刻畀人話勾結外國勢力

立陶宛開展獨立運動,立陶宛共產黨宣佈脫離蘇聯共產黨,成為獨立政黨,後改建成為立陶宛民主勞動黨(日後再併入立陶宛社會民主黨),1990年12月當選為民主勞動黨主席。
香港冇一個官員夠膽咁樣做, 即刻宣佈立法會唔係從屬於中國, 即刻將港澳辦, 中聯辦宣稱係中國領事館, 有嘅, 所以即刻畀人DQ, 所有政策都要聽中央指示, 唔聽嘅話即刻dq, 邊個做到係咁
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E9%98%BF%E5%B0%94%E5%90%89%E5%B0%94%E8%BE%BE%E6%96%AF%C2%B7%E5%B8%83%E6%8B%89%E8%97%BB%E6%96%AF%E5%8D%A1%E6%96%AF
去過你就知 完全唔係少數
當然唔夠香港普遍有錢 但係已經遙遙領先江西 貴州甘肅 河南河北 東北
Cls 超哥 咁大膽
有冇統計數字?? 用自己隻眼睇 就當數據??

你既智商同楊潤雄, 比卡超 有得比
佢地都話自己睇到身邊好多人支持政府, 覺得香港經濟好勁
中國甘蕭省仲窮過南非, 如果人口數量比較人手差唔多, 治安嘅話相信差唔多, 我去吸引南非白人唔好?

南非GDP• 人均6,979美元

駁還駁 仲要我提供埋數據你都夠癲
google都懶 算啦 我尊重傷殘人幫下你
著住西裝褸耕田就係呢班人
你呢張 表想表達咩??

新疆排21名??
仲低過湖南 湖北??
又話好有錢?? 咁即係湖南, 湖北更有錢??

其實你係唔係楊潤雄本人?? 拎D證據出來串返自己
第一次見
睇你用咩黎做貧窮線啦
新疆起碼唔係倒數嗰幾名
on9太監
超哥都幾識講笑
傻閪
真係多撚謝每人$100
每一屋企後院有塊油田?
人均
你睇返#60可支配收入
新疆真係倒數嗰幾名
算la 都2024 中 仲耐唔耐spin 去2019社運

睇怕來緊十年香港都走唔出呢個話題

一早最衰都係黑暴 佔中 講足十年
笑鳩北上廣深班特種兵?
如果有錢但無其他地方戶口 咁仲癲過種姓制
係古代做公公
會將皇帝屎都會拎出去做成中藥材
大刀會
各單位準備就緒
係咪武大郎落黎香檳大廈睇下老婆有冇返工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞