地盤安全總負責人、專業人士:註冊安全主任

94 回覆
4 Like 46 Dislike
無事咪無事,有事就比人屌先
仲要睇埋rss面色,佢地手緊就
安全佬會出site睇先算啦
安全部係所有人都要睇
係處理人際關係上要比較小心
做到安全又唔阻進度
做一步要諗多幾十步點走
Feel到有獲氣又射得走
又要同啲科文老總fd 又唔得失判頭都唔易
因為好多時都要佢哋幫你手
上至覆reply 下至執場
簡單講地盤世界仔 同時又係做天文台周圍收風

未R就可以扮下傻仔
R咗邊有呢支歌仔唱
一R 成40k變有咁容易袋
Paperwork 都可以做慣
但待人接物上都要咁上下經驗先做到
無事咪無事,有事就比人屌先
仲要睇埋rss面色,佢地手緊就
安全部係所有人都要睇
係處理人際關係上要比較小心
做到安全又唔阻進度
做一步要諗多幾十步點走
Feel到有獲氣又射得走
又要同啲科文老總fd 又唔得失判頭都唔易
因為好多時都要佢哋幫你手
上至覆相 下至執場
簡單講地盤世界仔 同時又係做天文台周圍收風

未R就可以扮下傻仔
R咗邊有呢支歌仔唱
一R 成40k變有咁容易袋
Paperwork 都可以做慣
但待人接物上都要咁上下經驗先做到
EO就EO啦 工程師
EO 做唔到 EIA DIA SIA啦
環境工程師 術有專攻
師兄你都幾好笑
笑鳩完啲狗,轉頭問啲狗點樣做狗?

為咗你好建議你唔好做
從一啲小處就知你唔啱做
安安全全袋幾皮
安全主任好似要夠惡 夠惡就做到
依幾年都未見過拉SO
安全最緊要一定係管理著手
邊個有認真睇過份method statement?
邊個確保前線工友知道危險地方同工序?
次次都剩係識捉人有無帶安全帽 安全帶 安全鞋 對成個工地安全根本無幫助 呃細路咩
92人, 全港最勁
園境師又係乜黎
【低調筍工】政府請園境師月薪6萬起 全港得300人註冊
https://lih.kg/3694466

你介紹得幾好
呢位師兄就識啲嘢
擁有五年環境工程經驗的俊和建築工程有限公司環境工程師蔡苑婷(Tiffany),是一位90後女生,更是「築夢女生」團隊成員之一

環境工程師需要按不同地盤的情況去作出計劃,例如用常見的隔音布、工作時間制定、圍街板以灑水助降塵降溫、用地盤專用的污水處理設施處理走水內的泥土,以符合政府排水的要求再排出地盤等。

咁咪即係EO
呢個post係

「環境工程師」 呢個名冇法例管制
掃地嗰個都可以話自己環境工程師

但如果真係考牌就唔係咁樣計
專業資格:
香港工程師學會法定會員(環境工程界別)

其實你有冇睇完篇野
【香港工程界面面觀】揭露 註冊專業工程師 與 持綠卡的無牌工程師之間 的異同
https://lih.kg/3577248
你自己係行內人 應該好清楚EO係冇專業可言嫁喇
你明知篇嘢係掛羊頭賣狗肉
人地問你點入行
你就老點人做EO
咁你不如叫佢自己開公司叫自己做首席環境工程師啦
所以我都冇節錄嗰幾段
嗰條女做緊EO 以為自己 train緊做Engineer
條友幫 HKIE 倒米

咁你認認真真出篇考到hkie env stream嘅文啦
聯力安全妹就係做呢啲?
諗諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞