聯儲局官員 鮑曼:預計今年不會減息 貨幣政策應三思而行

39 回覆
17 Like 5 Dislike
美聯:就快減息,樓市大陽春
主要應該係租金方面問題,房屋比重佔CPI 4成,而因為租金多數用年黎renew,計算嘅數據應該過半都係用緊上一期租約嘅data,而上一年岩岩好係加租期所以有滯後問題。

另外仲有醫療方面,保單同保費嘅數經過covid之後可以預期有大加幅,同時實際睇醫生住院條數係分開計,所以實際情況其實可能比CPI計算嘅好。你可以想像下交緊保單保費睇醫生個時要比錢,隔段時間保險claim返,但計算個時就計左你睇醫生錢 + 保費。
https://hk.investing.com/news/economy/article-526547
美聯儲博斯蒂克:今年將降息,調查顯示通脹壓力緩解在即!

班仆街成日扯貓尾用言論影響股市
波叔又搵到野賴了
service cpi 武肺後派錢比較sticky
CPI 美國係想計邊樣就計邊樣入條公式度
核心CPI 又唔計食物 同 能源
呢D 最影響物價既通漲 傳導去其他領域要時間
結果就係壓一輪之後無得再壓低
美國人實際生活感受到既通漲 係比而家CPI既數高5-8%
鐘意可以睇下
https://www.youtube.com/watch?v=wgz_z_l8YIc
司長之前都話會減
估都估到唔會減息
我2月個陣all in 左成副身家既50%入美債30年
美聯儲唔減,美聯自己減
由舊年年尾吹到而家五月中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞