港產手遊疑抄襲日本《賽馬娘》 獲港府撥款最多 55 萬 局方:如違條款須退還資助

34 回覆
4 Like 8 Dislike

港產手遊《Winning Derby 勝利の少女》(圖左)涉抄襲日本知名手遊《賽馬娘 Pretty Derby》(圖右)

競賽時的遊戲畫面。圖左為《Winning Derby 勝利の少女》、圖右為《賽馬娘 Pretty Derby》。

競賽時的遊戲畫面。圖左為《Winning Derby 勝利の少女》、圖右為《賽馬娘 Pretty Derby》。

培育角色的遊戲畫面。圖左為《Winning Derby 勝利の少女》、圖右為《賽馬娘 Pretty Derby》。
Cygame 係攞哂d馬既許可,先至出到角色。比如大震撼,馬主死都唔肯授權,cygame 就出唔到。

香港依間公司有無攞授權?
是咪係香港就唔洗攞
香港人最叻就係抄,古有神抄之塔抄到發達
呃政府原來退錢就得
咪又係納稅人嘅錢,政府求其一隻大白象都億億聲,難聽啲講,佢呢啲碎銀真係當做吓親民show,心態同畀乞衣冇分別。
神抄之塔2
攞授權=要俾錢
要俾錢=無錢賺
無錢賺=點解搞

結論:
搞咗=無攞授權
cy一直奶開中國袋底
都係時間俾佢感受一下富有中國特色嘅遊戲產業
咁唔叫呃真係整左隻game
有冇巴基之星同靚蝦王?
人哋有曬動畫同漫畫去support成個系列
灰姑娘小栗帽真心好睇,搞到我都想download隻game嚟玩。
改一改名咪得 大震撼叫大地震咁
都係垃圾game
btw點解香港嗰隻啲女AI味咁濃
賽馬娘我仲玩緊,隻Game做得係幾好。

你香港不如直頭買個版權做香港版算啦,扮乜鬼創作?
可能要「創作」先拎到政府資助
咁抄因為日本人先系最鍾意抄
你睇吓個精美嘅palworld同原神
人地第一創意係將賽馬擬人化,動畫行先,之後先出Game ,有齊故事,音樂,連歌舞都有,攞晒版權,日版出到幾乎春秋分都好似話就快有份。

隻野大到連騰訊都唔敢抄,你香港班二打六未死過

果然流住小農dna嘅血
古有神抄之塔
今有抄襲馬娘
老任幾時起訴palworld?
原神係大陸遊戲
個個都以為可以抄隻最紅
可以到做神魔咁

但神魔唔係靠香港班 0 loyalty 手機 gamer 養
神魔起碼叫人物有自己風格 呢隻係AI風格
上得去D人都係分豬肉啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞