市研機構不看好 M4 iPad Pro,年出貨量僅估 450 萬台起

63 回覆
11 Like 2 Dislike
相比前代 iPad Pro 轉用 mini-LED 時的樂觀態度,實在有明顯落差。

搭載 Apple M4 處理器及 OLED 螢幕的 M4 iPad Pro 正式推出,配合更多功能的 Apple Pencil Pro,整體使用體驗面向高階用戶,或許可以帶來一輪換機潮。唯市研機構 TrendForce 就在最新報告中預計 M4 iPad Pro 今年出貨量將為 450 至 500 萬部,似乎未有太看好新機的銷情。

TrendForce 的報告中提到,Apple 於 M4 iPad Pro 上使用的疊聯式 OLED 旨解決「常見的螢幕燒印和壽命的長期挑戰」,但新技術新功能,以及需配合新配件使用,令升級至 M4 iPad Pro 的成本上漲,如選擇頂配版價格就高達 HKD$20,899。在此情況影響下 TrendForce 預估今年出貨量將只為 450 至 500 萬部,而且已是 11 吋加 13 吋兩個型號的總和。反觀 iPad Pro 12.9 吋(2021)首次換上 mini-LED 面板時,該機構單是這一個機型就估計出貨 500 萬台,當時的態度可是相當樂觀。

雖然出貨量預測是減少,TrendForce 仍指出在中型設備上轉用 OLED 螢幕是平板市場一個重要的里程碑,只是生產線要成熟就需要等到 2026 - 2027 年。另外,TrendForce 預計 2024 年 OLED 平板的總出貨量將達到約 900 萬部,約佔整個市場的 7%。

https://hk.news.yahoo.com/trendforce-says-m4-ipad-pro-estimated-ship-45-to-5-million-130005890.html
賣到最高2皮野啲人咪又係淨係上網同睇片
配個垃圾iPad OS
真智商稅
256,512 9核 8GB RAM

1T,2T 10核 16GB RAM

學埋啲垃圾技倆
學邊個
幾時唧個mac os 落ipad 度咪大賣囉
而家ipad 只係拎黎搭飛機同痾屎睇片
睇到450萬諗起何伯
閹核但係都係叫返M4應該係Apple獨有架喎
間間廠啲U同一代都出N個版本㗎啦
兩皮喎
變mac賣唔出
只係想要一部無kb嘅macbook
Spec差少少都可以
但個ipados出黎出去都係咁撚垃圾
皮褸佬
唔係話佢hardware 唔勁
粒m4 好勁添
但係一諗到萬幾蚊又keyboard 又盛都係用嚟睇片
做到嘅嘢同入門iPad 9成9一樣嘅時候即該謝曬皮
好心iPad os 生性啦
唔精準切割 鬼有人買MACBOOK
iphone 15 iphone 15pro
通常呢啲到最後結果係相反
M1 嗰陣無人睇好
M1 Ipad 比佢呃一次仲唔夠咩
直接macos擺落ipad好過啦
ipados都唔知有咩撚用
點解仲未見果隻人人喊打嘅賤種休斯狗入嚟嘅
唔會同一個名架喎 更加唔會同RAM/Storage綁死
但出垃圾就收皮啦
而家得番4000
智商稅。。。

利申:用緊三星tab s4淨睇片 好爽
快啲出mini 144hz仲好啦你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞