男子露宿瞓天橋?紙皮打地鋪網民懷疑「窮遊香港」歎免費住宿

31 回覆
8 Like 6 Dislike

近年不少遊客來港旅行,部分人為了節省住宿費用或選擇一日遊,但都有人選擇旅居香港。最近有網民發現,上水一條天橋上有2名男子,在早上時段露宿「瞓天橋」,以紙皮打地鋪席地而睡,有網民就懷疑是遊客「窮遊香港」大歎「免費住宿」。

日前(8日)網上瘋傳一張「遊客」露宿天橋的相片,指事發時間為當日早上8時半許,有市民發現有2名男子在彩園連接上水廣場的天橋上,以兩塊紙皮墊地,仰天睡覺,令人嘖嘖稱奇。

從相中可見,該2名男子似乎正處於深層睡眠,身上僅蓋著一件外套,另外旁邊擺放著除下的球鞋,以及一個銀色小型行李箱,便直接睡在天橋中間。

有網民形容「住宿費都慳返,風涼水冷直接瞓係呢度」、「旅遊業有救啦!終於有過夜旅客」;不少網民均猜測對方似是遊客,直言不解「嚟得香港又要瞓街,何苦呢」?有人則打趣道對方可能正「窮遊」香港,只能選擇在天橋歎「免費住宿」。
看圖作文
呢兩條友青靚白淨,對鞋望落仲白雪雪,完全唔似乞衣樣,隔離仲有個喼,好難唔令人懷疑係窮遊嘅口國人
露宿同乞兒係兩樣野黎
唔少露宿者都會保持整潔
所以嗰陣疫情封哂d沖涼地方咪搞到佢地冇地方沖涼
佢唔講你根本唔會知佢係露宿者
原來係咁
2個分明豪客啦,想買起條橋,所以先瞓一瞓
投資隨時多個Ali王子
電波少年
識瞓一定係去24h m記有冷氣
冇得打平訓
上水一條天橋
窮過小馬哥都有,小馬哥起碼去賓館消費
帶張吹氣墊都好細啫 瞓得舒服好多
餵蚊
見到寫「球鞋」笑咗
專業乞討者,係上面都劃分左做職業
2條麻甩佬夾 除返開重抵左
本身諗住一日遊 miss左班車姐
你不如真係睇吓啲露宿要幾多野跟身先
有頭髮邊個想做癩痢
瞓街都被趕絶, 下一步就係去死
帶隻狗去散步
然後隻狗咁岩行行下係佢個到屙尿
有冇得諗
一個武肺班暴發戶就打回原形
當年仲大大聲要不是
電波少年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞