Sony手機40歲以上日本人才用?日本年銷量只剩100萬部

52 回覆
17 Like 6 Dislike

Sony宣布下週5月15日發表Xperia新機,外界預期將推出新旗艦Xperia 1 VI,同時可能還
有新中階Xperia 10 VI。然而,彭博社卻搶先帶來一項令人擔憂的消息。

根據彭博社報導,IDC 分析師Masafumi Inbe表示,2023年Sony手機在日本銷量暴跌,大
幅下滑了40%,今年恐怕會持續下探。日本每年智慧型手機總銷量約3,000萬部,Sony只佔
了其中的100萬部左右,這意味市佔率不到3%。

更為殘酷的是,IDC還指出,在日本,年輕人更傾向選擇蘋果iPhone,會用Sony手機的大
多是40歲以上用戶,這更凸顯Sony在日本手機市場的艱難。

另一方面,Sony也早就無法擠進日本前5大手機品牌之列,最新出爐的數據顯示,日本前4
大為蘋果(51.9%)、Sharp(10.9%)、Google(10.7%)、三星(6.3),京瓷和聯想則以5.4%並
列第5名。值得注意的是,Google的銷量暴風成長527%。

sony連日本都賣到變others
我覺得用sony 既男人真係好有taste 認真
AGREE
黑色 OR 紫色
型到仆街
自己慢慢打飛機啦
SONY手機真係算鳩數啦
更新一兩次之後就lag機,點樣叫人繼續用呀

啲An俠唔係吹到日本通街都係Pixel嘅咩?得10%市佔,仲要少過Sharp,點通街Pixel呀
日本仔竟然冇用小米
上年先開始多人用咋柒頭
https://x.com/cassecool/status/1789526056170655809

唔夾平夾賤又邊度多日本人用呀柒頭
再者,多到同Apple一樣50%未呀柒頭?
唔撚夠我講呀
你理得pixel用咩方法增加使用人數啫
google用一年時間由1.5升到10.7仲想點先
咁都可以幫apple打飛機
太長太窄
其實個mon好難搞
係你唔肯面對Pixel依然係小眾嘢咋
新機已經唔係21:9
好心唔好盲反
標準唔夠人講喺度遊花園講廢話
你睇下佢咁長嘅mon用左幾多年啦盲反
講句野就反咁你摺埋唔好開po啦
對上六部機都係用sony

由仲叫sony ericsson已經用緊

S用到Z用到1

部部最後都係入水收場

拎親去整都話人為

心很累
不了

屌你老母索狗
我又點樣幫Apple打飛機呀
你唔講我都冇留意Apple喺日本嘅市佔係高咗少少,由唔過半升到過半

Google依家喺日本嘅策略就同啲支那手機廠一鳩樣,靠賤格攻市佔,兼且睇準日本一般打工仔收入唔高,咪成事囉
Google學埋晒支那啲衰嘢,仲唔夠死呀
你就係標準唔夠我講就不願面對囉
xperia 1 2019年先出而家先2025年咋嘛
tso維修係咁上下
以前xperia mini仲話有啲特色,依家出到先把劍咁邊撚個會用
打曬飛機話apple好撚高市佔仲話冇打
再拉埋大陸機黎詆毀google 真係i狗傳統技倆
屌你睇下新機先啦仲話似劍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞