[泡麵番] ちいかわ chiikawa 吉伊卡哇 討論區 (4)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
我初入坑嗰陣都諗過偷懶當夾運費咁搵呢間睇落幾可靠嘅大台代購,但一望佢個價仲貴過fb group大部分團購價,最後都係決定食自己
絕版就考慮吓上網買但現貨自己上官網買算計哂運費都平過佢
同埋依家寧願等佢再入荷算,炒價太甘同埋冇岩岩入坑咁衝動
超魔到而家都未賣曬
係咪可以望黎緊垂耳兔嗰批都大貨
我覺得會有所以忍下手
我而家都忍到下手
歡迎加入忍手黨
我反而覺得冇乜點接觸過成套嘢 純粹睇reels 又或者就咁睇樣嘅人就會鍾意兔 (意思係 多啲街邊客)

但係有睇過入面嘅故事,感覺上多數都會鍾意小八同痴仔
個人感覺兔哥既product 可愛啲,小八好似硬係整唔到動畫果種可愛表情
我覺得好似小八呢類聖母角色好難做到個個鍾意
舉凡任何作品要設計一個聖母角色,我覺得作者都應該預咗起碼有兩成人會唔鍾意
咁當然都會有2成人係勁鍾意啦,但設計其他性格嘅角色都幾肯定唔會有咁強嘅二元取向對立
用句白話講,即係兔,even痴仔嘅街客都一定多過小八
但係小八有個優勢就係呢套作品個調性
當呢套作品大部分角色或多或少都係無私嘅利他主義者嗰陣,入得坑嘅觀眾基本上都會鍾意小八(因為唔鍾意睇聖母嘅一早已經棄撚咗
得佢識講野, 所以鍾意八
但係買goods又唔係好想要藍色
想買招財小八
但睇故事既話反而會有人唔鐘意usagi
我當初都因為佢早期成日蝦chii所以一開始唔鐘意佢
見有其他人都係咁
有D人會睇睇下對佢改觀( 例如我)
但有D人一直都唔太鐘意
打多左一始個 "但" 字
雖然我推兔,但兔成日鳩搞整到差啲團滅
我都係早期嗰時覺得兔兔好衰 所以一直麻麻地佢 盲抽扭蛋抽到兔多數都會想換走
一樣

初初唔鐘意兔,好嘈+耐唔耐就恰痴,搶野食,吱喊佢

但出佢產品多數係靚d

睇漫動最鐘意八
但八d產品同漫動爭一截,有時好似老翻咁,可能係額個藍色八字斜得唔好

無乜幾件真係覺得好靚
扮獅身suppose都好Q
但實物唔想夾

希望可以整好d
同意
覺得八同飛鼠都係2D好睇過實物
八係觀眾深入認識chii世界嘅關鍵
人哋係病親發燒唔係熱
咁都7個正皮反飛鼠黨特別唔理性
發燒都唔應該食雪糕
八唔聖母啦
古本屋先聖母
飛鼠咁得意都反唔知咩心態
最鍾意飛鼠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞