民建聯陳勇建議開發「紅色旅遊」旅客可遊覽「抗日遺址」

120 回覆
26 Like 204 Dislike
【有線新聞】港澳辦主任夏寶龍提出香港要樹立「無處不旅遊」理念,民建聯建議開發「紅色旅遊」。

人大政協及全國性團體代表界(民建聯)陳勇:「當年的抗日游擊隊、中國共產黨帶領下,孫中山的紅樓,周恩來前總理都來過香港,還有宋慶齡等方面,香港很多這些位置包括抗戰之旅、抗戰紀念碑,已列入國家級抗日遺址,會吸引內地很多熱衷紅色旅遊人士,新開發點與傳統可以分流,等於增加香港新容量。」

民建聯希望中央再送贈大熊貓給香港,亦可安排不同熊貓定期訪港,形容牠們是頂級親善大使,有助吸引更多旅客。
咁點解唔去中国要去香港睇
成個蘇區喺上面仲要落嚟睇?
紅色旅遊駛鬼去腥港咩
講紅腥港點及并岡山 延安呢啲紅
仲有抗英個道鐵門
呢班人, 可唔可以柒小一陣, 講小一陣柒嘢
最好嘅抗日 就係唔用日本人發明嘅電飯煲 煮飯食!!
壽司郎?
即係個新景點 唔會有本地人 唔會有外國遊客
只有中國人既旅遊地方
而且係個D $100用一日既人 邊區搞=即係100%窮遊客區
當年的抗日游擊隊、中國共產黨帶領下

取消咗日本免簽policy先再講嘢啦
乜野 我地咪有海防博物館?
有呢班庸才治港

唔怪得習主席咁擔心
去半山紀念為香港捐驅既加拿大兵
人地由細到大都睇呢啲野,落黎仲有興趣睇?
當年呢度抗日關共產黨咩事?
搞啦 實好多人去
大力搞 盡快搞

計我話,7 隻色都整齊,D 遊客一車一車咁落嚟玩?

唔好問我7色係乜
一睇「紅色旅遊」即刻諗起「紅色旅遊警示」
表揚英軍👍
【有線新聞】港澳辦主任夏寶龍提出香港要樹立「無處不旅遊」理念,民建聯建議開發「紅色旅遊」。

人大政協及全國性團體代表界(民建聯)陳勇:「當年的抗日游擊隊、中國共產黨帶領下,孫中山的紅樓,周恩來前總理都來過香港,還有宋慶齡等方面,香港很多這些位置包括抗戰之旅、抗戰紀念碑,已列入國家級抗日遺址,會吸引內地很多熱衷紅色旅遊人士,新開發點與傳統可以分流,等於增加香港新容量。」

民建聯希望中央再送贈大熊貓給香港,亦可安排不同熊貓定期訪港,形容牠們是頂級親善大使,有助吸引更多旅客。

佢邊個平行宇宙來過
抗日是英國人抗的
二戰果陣中共只係一個外國勢力代理人,香港關佢咩事
當年主要抗日果個政權
之後比共產黨顛覆左 然後新中國成立
仲未計守香港主要靠英軍同印度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞