內地網民評香港五大最差地區 中半山被嫌冇宵夜、搭的士要加錢 康城被稱「港版加沙地帶」

22 回覆
0 Like 13 Dislike

【轉自 Yahoo 財經 】// 內地民眾生活習慣跟港人不一樣,連對居住的口味也大相逕庭,有小紅書用戶公布香港五大環境最差地區,赫然發現港島中半山豪宅區竟排名第五!而受年輕家庭歡迎的日出康城更排在榜首,被內地網民評為「港版加沙地帶」。 //

👉🏻 即睇內文:https://bit.ly/4ag4lGk

#Yahoo新聞
住半山叫工人買!
半山區不嬲都係marketing吹出來
住過就知極唔方便
跟住有d撚屌就會仆出來話:住得半山點會無車
sorry 係有車都好唔方便,路窄彎急成日撞車,巴士轉個彎都塞死曬
為左流量誇張作大
住過山頂就知住半山有幾好
出入得一條路
一塞車就玩完
之前山泥傾瀉成個山頂簡直係變左孤島
其實全香港十八區都係No. 1垃圾地區
大陸最好
作為業主嘅你,對你附近嗰區,你希望啲低消費高要求旅客:
負評,還是正評?
你叫買咗康城叫自己中產嗰班情何以堪
除左中半山以外我地都係不停屌架啦

北區-支那水貨客,自由行第一淪陷地
康城-支那陰道殖民地
深水埗 -支那等上公屋殖民地加南亞大軍
安達臣道- 塞車落唔撚到山加支那公屋殖民地
小紅書:康城人太多像監獄

該小紅書貼文分析本港各區的居住環境,排列出五大最差居住環境,名列第一的是日出康城,並指其為「港版加沙地帶」,原因是「將車澳,人太多,好像大型監獄咁,平常返工已經很累。下班回家仍然跟別人逼」、「從上班出門那一刻到下班回到家,感覺自己是一顆社會齒輪,港鐵和巴士就是兩條輸送帶」,雖然社區簇新,但這些網民看來不太認同,指「大同小異的商場,附近沒有特色商店和食肆」、「還有附近堆鎮區的臭味」、「天氣湖濕:無法根治,牆身地板容易發覆,體感很辛苦」。

所以將軍澳地區我一直叫佢垃圾堆填區叫人唔好喺嗰度唔好買樓唔係冇原因
我覺得天后一帶唔錯,旺中帶靜
中國人講人太多喎
其實無幾多間屋有直升機坪

所以啲有錢佬如果有嘢做未必會返山頂間屋

真係過夜去酒店又得,壽臣山/跑馬地某個物業又得。
黐線啦

康城咁多豪宅都叫加沙地帶
有錢人就係要住啲窮人唔方便嘅地方,唔洗篤眼篤鼻
住半山洗咩岀門
連名店買野都自動自覺拎哂啲貨登堂入室比佢地揀
咩原因佢要方便自己岀門
間唔時先一次半次唔方便又有咩所謂?
大陸人 不如點評一下自己國內最差既地區

我諗點評一年都評唔哂
乞衣咪鐘意住返喺乞衣竇囉上等人住嘅地方佢哋當然會嫌三嫌四
堅道梅道呢d已經係半山
邊有咁有錢
人地晚晚叫工人煮燕窩鮑魚粥做宵夜

仲洗落街買
有無留意內文
連北區都上榜
原因係「鄰近大陸,太多內地人」
即係支那人都嫌棄自己人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞