廚房有曱甴點算?

252 回覆
10 Like 136 Dislike
點train
廚房門,櫃邊窿喇位噴biokill做結界,唔畀岀入
出沒位置,櫃入面唧一點絕
鍾意可以用多幾個國家岀嘅藥,八國聯軍
唔好畀貓掂到
以前夏天一定有,一年少過一年,今年未見
之前屋企又係好多, 細細隻 (唔係街度見到個款)
日頭唔會出黎, 一到夜晚去廳同廚房一開燈就會見到幾隻走黎走去
最高紀錄試過一晚拍死咗至少20隻
試過曱甴屋同一點絕, 一點絕效果好d, 放嘅位好重要, 用完有少咗不過總係清唔曬
最後請咗滅蟲幫手 (用嘅工具其實差唔多, 不過佢地夠專業, 知道應該係咩位用), 再改下生活習慣, 到而家年幾無再係屋企見過曱甴
千赤士算啦
咁癲,
有效喎
係咪你無清晒廚餘?
個原理係你要迫佢地食你啲一點絕呀嘛,如果你屋企仲有其他食物,點解佢地一定要食一點絕?
井多少少?
真係掂喎……超市嗰兩隻我都用過都有用。而且噴少少就得,三四個月先噴一次,一枝用幾年都未用完。
你想減少數量就有可能 想斷尾就唔好諗啦
你屋企幾乾淨都好 你隔籬左右你上下層
有曱甴都係會爬入嚟
其實啲曱甴咁撚大隻,佢會夠隻揪咩…
屋企得一條手指尾咁撚長嘅
好似小左蚊
而家先知有人會煮完飯都唔即晚倒垃圾
揸的士先用
一點絕
全屋曱甴死清光
之前睇POST有人話有隻叫Advion勁過一點絕
每晚殺嘅數量大過繁殖速度就得
除咗以上
廚房垃圾同日常生活垃圾桶我會分開
廚房食物相關嘅垃圾會即日清
可以將垃圾桶嘅異味再減低

食嘢只可以係飯枱範圍食
唔會係廳同係房進食

係紅磡舊區住咗7年
一隻小強都無

另外,同住人無咁好紀律唔好手尾都好難杜絕問題

聽過有個親戚話廚房長期見到兩三隻小強,已經覺得好好

WTF
細個屋企人教一見到小強入屋就一定趕盡殺絕
唔係生咗仔就會越嚟越多
用過一次之後再用已經冇效了
送俾樓主
有廚餘咪掉左佢囉on9
用左幾十年 唔係有抗性就係食到識避
用返新一代個d例如Advion
環保署正逐步在食物環境衞生署轄下的垃圾收集站設立廚餘回收點,收集鄰近餐廳和家居所產生的廚餘。
有廚餘唔識每日清?一個月倒一次垃圾?
我屋企人極污糟養埋竇甲由喺廚櫃 最高峰都係得五隻喺地下開party
你仲十幾隻真係摷下你屋企係咪仲收埋咗好大竇先
認真答

用有蓋垃圾桶
煮完野食要抹返乾淨
晚晚扔廚房袋垃圾
唔好俾啲廚餘跌入窿窿罅罅度

你果d係未細細隻既曱甴?
如果係就應該係德國曱甴 住喺廚房入面
剪d錫紙細細張 , 唧啲一點絕上去(一粒米咁大),角位&每幾放一張,三個月後再補藥,因為要殺埋啱啱出世嗰啲bb

如果街見到果d大強,用曱甴粉筆沿着屋邊劃,第二日等收成,通常大強好多都係路過,除非你屋企好撚污糟曱甴屋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞