倉頡撚入

55 回覆
10 Like 1 Dislike
有冇人知點解有啲字會有兩種打法

例如 監 尸一月廿 尸戈月廿

兩隻碼都打到

一直以為一個字得一種輸入碼

利申:最近先從速成換打倉頡
手寫同電腦字寫法唔同,包埋咁解
因為本身造字嗰個係it 狗唔識中文造錯字所以連住個錯嘅倉頡碼
後尾個幾次update有多左中文人monitor班it 狗寫番岩字 有番岩嘅倉頡碼 但因為啲人打慣左所以兩隻倉頡碼都出到
岩岩用電腦試左

尸一月廿 係出唔到監字

你出到可能係因為你用既輸入法(eg. android 果d)估到你係想打個監字,所以自己出比你
第3代倉頡同第5代倉頡嘅問題
https://www.hkcards.com/b1/cj-v3-v5
監字嘅第3代係「尸戈月廿」,第5代係「尸一月廿」
iOS同macOS都有包到第5代倉頡,所以你兩個都打到
而windows default淨係包咗第3代
可能係關apple個倉頡事?
iPhone 同Mac都打到
我部Android 機同iPhone有啲字唔同打法

順便問下,Windows 可唔可以好似Android咁,未打曬所有碼已經出定候選字俾你?
想倉頡唔好末落身邊識倉頡嘅人買少見少

利申:小學五年班用到依家
因為倉頡係一個on9輸入法
雖然有一套標準但龍門成日搬
但鬼叫佢仲係流行嘅內置輸入法
同英文一樣,明知on9 都要焗學

利申用緊
好多係倉頡第三代同第五代嘅分別。
第五代倉頡輸入法曾經將啲拆字方法改咗令到佢更加合理,但好多人打慣咗第三代,好唔慣第五代嘅測試結果,所以有啲輸入法有保留咗第三代嘅碼但又打到五代碼。

例如:(三代/五代)
面 一田卜中/一田尸中
非 中一卜卜卜 / 中一尸卜
測試拆字結果
我打開「一田卜中」「中一卜卜卜」。

上網睇左「尸」個碼,輔助字型好似無穿頂「F」個樣。

其實係咪新加左啲輔助字型?
麻:
戈木木
戈十金金
其實點解會係金?
朮 vs. 术
本身打開速成,但轉極都轉唔到用倉頡,實在一開頭轉會慢好多
用開速成
以前有諗過轉行列輸入法
幾有趣
不過我懶都係冇轉
用開難轉
因為我知自己眼殘揀字慢
一開波就學倉頡
第三代倉頡第五代倉頡
屬 三代尸卜卜戈 五代 尸水田戈
我用iphone未必識iphone既歷史同原理架喎
初頭都係咁
靠記口訣同係咁試慢慢上手
基本上啲碼都係頭尾頭二尾或者頭二三尾
第二隻打法真係唔知
我仲打緊尸卜卜戈
初初係辛苦啲 俾少少時間試下淨係用倉頡打字覆人
慢慢打多啲就發覺自己用嚟用去都係嗰幾百隻字 都唔使點拆字/思考就打到出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞