台北食食食2日半快閃

299 回覆
277 Like 36 Dislike
有陣時星期六日唔想留係香港就拎半日假3日2夜台北由上年8月到今日已經去左5-6次台灣
After Covid 去都唔想去 去到坐落間餐廳到都係香港人 大陸人 寧願去啲冷門啲既地方 一係就去歐洲算
日本1000去到咩?
台灣直頭一件大陸狗都見唔到
日本好玩過歐澳美啦
Ching自己一個去?我星期一都飛台灣 2日台北 3日台中 完全未plan去邊好
呢個真講緊嘅唔止旅行,連聽歌、睇劇、睇電影,無一樣唔係講日本no.1之前見到有個post笑韓國人唔識唱歌做戲,人哋成個娛樂圈已經走出國際,仲係度幫日本仔打飛機,我諗日本人都無佢哋咁愛國
2日半唔會好趕?
有冇食過間素嘅自助餐叫果然匯?
唔係食素都好推介
星期六日最少都日本啦,窮西
就冇錢冇假先去台灣呀死窮撚
正正經經叫隻雞黎睇下

D廢水mk串撚到
算啦,有啲人上網既目的就係同人鬧交發洩
上年十一月我去台北狂食 牛肉麵
因為香港程班長執咗笠
食唔返咁好食嘅牛肉麵
特登去台北試食 5間牛肉麵
冇一間好食過程班長
但如果兩間夾埋就可以接近程班長咁好食
老王紅燒牛肉麵 嘅 牛肉 + 老宋記真善美 嘅 湯 & 麵,就可似食慣嘅程班長牛肉麵
如果整體嚟計
較種意食 西門町嘅 老山東牛肉麵

嗰次食過兩間小籠包店
唔知點解覺得 拍烏蠅嘅 點水樓
好食過人山人海嘅 鼎泰豐

嗰間排隊五十幾分鐘嘅早餐店 阜杭豆漿
試過一次就無謂再嘥時間
燒餅唔夠 澎湖 鍾記燒餅 好食
豆漿唔夠 高雄 盛薈飯店自助早餐 咁好飲
冇食過呀
記低呢間先
仲食咗咩早餐
18冠軍牛肉麵
個人選擇短途3日5日就台灣 航程短班次多夠方便
長途幾個星期至幾個就去歐洲
饒河夜市入有間地舖齒牛香,應該會接近程班長嘅口味,因為係分家出嚟
我都排過臯杭一次,以後都唔會。

豆漿可以去杭州街青島豆漿,我個人鍾意佢燒焦嘅味道。
我覺得點水樓有d對唔住佢個價
同埋唔知冇客定點 一野就上齊d野 好似趕你走咁

阜杭豆漿見到條隊都唔想食
不過食左佢7仔隻粢飯 又幾好食

係呀
原來豆漿要有燒焦味至好飲
一試上癮
仲未知, on going trip
食飽飽決定去三創行下消化下
巴士落車就係光華
係香港無既4090啊

不過無錢買4090既我都係繼續行三創算

發現台灣有樣野幾好
好多demo機俾人試新野

不過依部係垃圾黎既(對比quest3)
多謝兩位 ching 推介 青島豆漿 & 齒牛香,下次試食

上個月我第一次喺台灣用 Line pay
連結香港滙豐扣賬卡
真係成功扣數
匯率好著數@ 4.1 xx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞