開始發覺自己對人處事可能同一般人唔同

15 回覆
1 Like 8 Dislike
case 1:今年hd year one,sem one時本身座側嗰啲不太熟,叫做有兩句
然後有份java功課佢唔識咁我自問都算好人教下佢上堂啲野引導下咁, 有一part最難嘅我叫佢上網check,已經教埋佢點樣check,之後佢就嬲狗,就冇再講過野

我心諗份嘢已經好簡單嗰part都講埋嘅話同幫你做有咩分別

case 2:成班中同chat時A就話同frd做group project好難受,個frd freeride又唔好意思屌,我表示有咩事未直接屌囉,之後exactly freeride朋友A個人就同我講唔係個個都接受到

我心諗正常人都唔會期望自己個frd freeride自己,屌下有咩問題

case 3:有科group project個groupmate寫啲野有明顯改進空間,就同佢講返份功課要求有啲乜嘢可以點樣寫好啲畀埋例子佢,然後要交出啲嘢改完同冇改冇分別,咁我唯有自己嚟,然後就嬲到退谷,要我自己打電話畀佢講返掂

我心諗佢交咗啲乜嘢出嚟自己最清楚啦,分工嗰時佢已經做最少嘢咁都可以嬲(自問自己都有啲唔啱但佢傾project時又唔join,唔明佢點解可以嬲)

可能大家覺得我只係想做獨醒L
但我真心唔想咁樣,覺得好辛苦,理解唔到其他人諗咩,咁樣做野好冇效率
自問我自己可以分得好開一單還一單,但以我而家短淺嘅經歷覺得其實好多人都係對人唔對事,有種預感我依種性格遲早出事
case 3你有無問過人先改先
冇,但叫佢改不下5次,畀埋意見畀佢,佢都淨係做啲最低限度嘅嘢,傾project又潛水零反應,第日就present,當下已經諗唔到其他辦法

所以其實我自問自己都唔啱,但同時都覺得佢已經做最少嘢都寫啲咁嘅嘢出嚟真係冇資格嬲
下次搵第二D人一組
做人做事
1. 做好自己個part
2. 唔好強求人哋做好佢個part

佢做唔好影響到你?事先避免一齊做事係最好
如果避免唔到 就問下自己可唔可以做得更好,好到可以cover 佢嘅唔好?
=》可以?下次做好啲
=〉已經盡力?當自己唔好彩 move on
咁好難講
其實改咗一兩次你都知佢做出嚟嘅嘢咩質素
嗰時已經應該可以問佢可唔可以介入

你亦都唔知佢做嘅嘢係咪已經付出全力
如果係 你再叫人改多幾次嘅話
但係最後你改曬佢 對方咪覺得你耍佢
如果係我嘅話 寧願你話我做嘅嘢完全係垃圾算數

其實group project始終都係能力高啲同肯付出嘅人蝕底
你早啲問佢嘅話應該唔會發生咁嘅事
咁係嘅
只不過如果想主導一樣嘢 行自己個套
就要尊重下人哋做過嘅嘢 都係想咁講
問都唔問俾着我都嬲
咁世界上一定有哩啲人
但係唔係一定係壞事嚟嘅
有啲真係叻嘅 唔到你唔gur
最後佢backup到自己講嘅嘢咪得
堅持自己主見又叻嘅人先推動到個世界

樓豬係咪我就唔知 唔評論
唔關你事 係HD垃圾比較多 你去到勁啲既環境(例如好啲既U) 就會少好多呢啲閪人閪事 怪你以前廢入左HD
case 1唔好畀false hope人哋,hea答兩句就算
你懶熱心但又唔畀答案人哋會以為你玩佢

case 2 人哋想呻兩句,敷衍下就好,認真反而會令成個場面好尷尬

case 3 由得佢啦
你依家做嘅事係為自己而家做,定係為朋友/同學而做
而*做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞