想問吓IB買美國國債要等幾耐???

60 回覆
0 Like 9 Dislike
Ib設計係麻麻
但今次明顯用家問題
5am 收市咪cancel,一係揀good to cancel就until 成交,最長90日
應該唔揀FRN就ok?
all or nothing
Market price 買
未試過買唔到
可能你揀果隻債流動性細同你買得少,對家可能要大quantity先肯放,會唔會揀過第二隻債
我買開一年到期揀us treasury bill好易買
FRN你知唔知點解先
本身流動性就差啲
散戶要買賣就更加難
點解咁多負評
頭先打去ib個客戶服務佢大概都係咁講
所以我應該submit完等幾個字都成交唔到就轉買另一隻?
另外想問吓無show moody's rating果d bill/note係咪都可以照買
明白,多謝提點
https://www.ishares.com/us/literature/product-brief/mechanics-of-tflo-en-us.pdf
呢個岩你睇簡單而明
FRN會根據t-bill rate定期reset
即係你今日既coupon rate同你之後既唔會完全一樣
減息情況下佢coupon rate都會減落去
好處係可以避免到interest rate risk
但如果你係想係高位lock rate拎fixed return就唔適合
FRN佔美債2%左右only
所以流動性冇咁高
老散要buy sell就更難
多謝哂,今次真係學到野
另外都想問吓點解有d債券係無show到Moody AAA個評級
市價單係即時成交架啵
呢個一定用家問題
呢樣冇特別留意
但你見佢係us-t就冇必要concern
背後都係美國政府support
你要睇既應該係到期日, yield to maturity, spread, liquidity之類
coupon rate就睇個人preference
我都係新手, 我覺得新手當定期咁買US.T bills最簡單
用bond scanner揀US Treasuries
Maturity Date揀返日子, 當自己做定期3個月定6個月咁揀
type揀bills, 之後揀ask yield最高嗰隻, 啱心水就用巿價買
市價單我一直都有個疑問,如果有條友set勁高價賣,我用市價單買係咪就有機會fill咗佢嗰個遠高於市場嘅價格?
有MM 好少機會
美國國債show乜柒rating呀大佬….

咪最高評級 AAA
流通量低既股票/債券絕對有機會,但係美債咁大交易量就好小機會
想知係咪買好細
IB入面唔係隻隻都咁易成交到,你揀番T-Note T-Bill 就通常即時成交到
現金戶口同孖展戶口等嘅時間唔同

簡單嚟講,孖展戶口唔使等
thanks!! 想問吓US-T Govt Note STRIPS又係咩黎
政府發行、唔係聯儲局

唔比息
i see, 如果零息嘅話想問吓佢個current ask yield係點樣計出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞