你之所以鍾意佢,係因為…

6 回覆
3 Like 3 Dislike
你之所以鍾意同佢哋一齊嗰陣嘅自己係因為你鍾意嗰陣嘅自己係開心嘅 會笑 會做鳩嘢
你鍾意係佢隔離可以做小朋友而唔係鍾意佢哋個人你只係鍾意自己
你要靠做呢啲籠統嘢取悦佢哋 嚟取悦自己
慢慢你會發現呢啲籠統嘢重重複複根本取悅唔到自己 甚至取悅唔到佢哋
你繼續換下個 繼續做同樣嘅嘢
重重複複 直至你發現
無論同你一齊嗰個係邊個都好
佢哋都取悅唔到你
你只係寄生喺人哋身上嚟取悅自己
你愛唔到人
但係.

你又以為你愛到自己咩?
up乜撚
即係一個普通人拍拖拍到迷失晒自我

「你之所以喜歡和他們在一起的自己,是因為那時的你是快樂的,會笑、會開玩笑。你喜歡在他們身邊做個孩子,而不是喜歡他們這個人,你只是喜歡自己。你依靠做這些籠統的事去取悅他們,來取悅自己。

慢慢地,你會發現這些籠統的事重複再重複,根本取悅不了自己,甚至取悅不了他們。你繼續換下個人,繼續做同樣的事,反反覆覆,直到你發現,無論和你在一起的人是誰,他們都無法取悅你。你只是寄生在人們身上來取悅自己。你無法愛人。

但……你以為你真的能愛自己嗎?」

中心思想👇

講緊一個人(可以係任何人)在人際關係中的自我認知困境。描述了一個人試圖藉由取悅他人來獲得自我滿足的過程,並最終認識到這種取悅的方式無法真正滿足自己內心的需求。這種寄生在他人身上的行為導致無法真正愛人,也無法真正愛自己。這反映出在追尋他人認可的過程中,逐漸失去了對自身需求的理解,陷入無法找到真實自我的矛盾心理。
咁點解鍾意做自己=取悅人地
因為呢段文字係將「做自己」同「取悅人」扯埋一齊,反映出一種內心嘅矛盾同誤解。點解會咁呢?👇

1)想要認同

大家都想攞到人哋嘅認同同肯定,當人哋讚你,就好似confirm你嘅價值一樣。所以有時你會搞錯,覺得淨係人哋like嘅你先係真·你。

2)靠人哋

有時太依賴人哋點睇你,就會將佢哋嘅反應當係你嘅評分標準,搞到自己嘅真實需求都分唔清。就以為所謂「做自己」其實係為咗取悅人。

3)價值觀問題

有啲人價值觀未建立清楚,太容易畀外面影響,以為取悅人哋就係自己嘅價值,慢慢喺佢哋期望嘅角色入面迷失咗。

小結:
所以咁樣嘅心態會令「做自己」變成等同「取悅人」。
但係我唔係架喎
從來唔係太理人點睇我
自己鍾意點就點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞