林鄭:退下來,我在香港都沒甚麼事情做,也根本不出現

127 回覆
10 Like 211 Dislike
...
世人經常用「人走茶涼」形容退下來嘅政治人物,唔知呢句說話放喺前特首林鄭月娥身上又適唔適用?近年喺香港鮮少露面嘅林鄭,噚日(8日)應邀到南京出席活動,致辭期間吐心聲:「退下來,我在香港都沒甚麼事情做,也根本不出現」。聽到呢句說話,阿絲就想同林太講,可能仲有好多海內外港人諗起你呢。

《文匯報》報道,前特首林鄭月娥噚日(8日)應「香港科技教育文化學會」邀請,喺南京出席公開活動。根據報道片段,林鄭致辭時候話「一國兩制」係要長期支持嘅制度、香港要更好融入國家發展大局、要同中國增進了解。
講到呢度,佢突然話鋒一轉,坦承「我退下來,我在香港都沒甚麼事情做,也根本不出現」。相反,佢話喺中國「做了一些事情,主要是應邀到內地的大學」。咦,咁係香港本地大學冇提出邀請,定係林太唔去本地大學,阿絲就唔知嘞。
報道片段所見,當時台下聽眾大約有唔夠100人,其中包括林鄭嘅丈夫林兆波。

議員轟前特首辦年花917萬 林太:不予置評
翻查資料,林鄭上一次喺香港出席嘅公開活動,係上月24日出席「香港湖北社團總會30周年會慶」。不過,《文匯報》全文近2,700字嘅報道,只係見佢擔任主禮嘉賓,未見有發言內容嘞。
不過最近關於林鄭嘅熱門新聞話題,係佢租用金鐘甲級商廈太古廣場嘅「前特首辦」,一年要用公帑917萬元。建制議員大鬧豪奢,要求政府檢討,有報章政治專欄直斥係「不豪不租,吃相難看」。不過,林鄭透過辦公室話「不予置評」,仲話安排係「經立法會財委會批准」。
親民黨李梓敬就反駁林鄭「思維錯誤」,仲話「市民點會唔憤怒?」但阿絲近期頻見香港唔少甲級寫字樓租用率奇低噃,林鄭花咁多公帑租寫字樓,或者都可以托下個巿呢,用心良苦㗎。
另外,林鄭喺2022年6月30日退任特首之後,其實都想展現親民形象,仲幾次俾人見到佢喺灣仔、粉嶺街市買餸㖭。不過,工聯會「小花」陳穎欣就鬧「跨區買餸係『做騷』」,仲問「咁鍾意落區,點解佢在任嘅時候唔落呢?」
...

https://photonmedia.net/see20240509/
支持偉大的林鄭月娥前特首
而林鄭在過去兩年,以前任行政長官身份出席推廣或禮節性活動超過700次。

咁叫沒事做?
你根本也沒有出現
沒事做,你個辦公室用咗公帑幾多錢去裝修同租話?
無人記得佢咪賺撚大左 lo, DKLM 大罪人 仲要每年比幾千萬養佢
出席 但比人擺埋一二邊 沒事做
賤婦人,出嚟托柒呀?
柒柒柒…
肥咁多
你為班後生提供哂BNO visa同加拿大救生艇兩大條路
林奠媽媽辛苦了
睇唔明佢句野想講咩
之前又話兩年出席左700 幾次活動
林生想中出所以逼佢食避孕藥
呢個臭閪,佢可以同毛澤東,希特拉齊名
咁要個咁貴既寫字樓替死咩
700次 差不多一日一次咁濟
你2019咁威水 點解無人請㗎
有冇人同我一樣都係好掛佳林太
同埋個業主係邊個先
1日踩兩場
唔做嘢?唔係掛,你好撚鍾意搵嘢來做架喎賤婦
即係近年啲人講「出現狀況」一9樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞