知唔知點解啲靚仔/女特別容易容貌焦慮

20 回覆
12 Like 9 Dislike
因為靚仔女同普通人個視覺係唔同
已經踏入咗全新嘅領域
假設75分(普世審美---即係指嘅大部分人角度)或以上係靚嘅平均指標
75分樓下嗰啲普通或者幾好樣嘅 佢哋嘅目標係成為“靚”
而變靚呢個目標同過程一定係相對簡單;
因為靚嗰啲嘅目標係成為“最靚嗰堆”(可能係85-90分)

調個角度嚟講 簡單啲即係學渣或者普通人想成為成績好嘅學霸
但係本來係學霸嗰啲就想成為全學校最top嗰咋
即係佢哋要同同佢哋差唔多水準嘅人鬥
久而久之,當然會比起本來係普通學生嘅攀比心同埋焦慮感更加高 因為普通人競爭嗰堆本來都係普通人甚至更渣嘅人
所以有時見到喺ig或者Threads po靚相扮曬引人讚注目嗰啲which is kind of 係人性嚟嘅
又唔怪得
因為佢哋想吸收更多自信去同同佢哋差唔多高level嘅人心理爭鬥
普通嗰啲都要 但係頻率同誇張程度一定細好多

但係如果做得太over太假嗰啲就算撚數
其實容貌焦慮無咩唔好 可以令你進步
皮膚唔好咪去護膚 五官唔夠靚咪微調下
身材差亦可以去keep fit 同埋襯下靚衫
只要你對自己外貌有要求 自然會變好睇
有容貌焦慮先有進步
你唔知道一副靚樣對你事業/愛情/人際關係上有幾大幫助
呢個世界真係邊鳩度都睇樣行先
因為知自己樣係大優勢
萬一無左 就同普通人無分別
應該冇人唔想靚
但依家掉返轉啦
正常既都會當自己靚,人地覺得佢唔靚係因為佢地唔識因賞(多元美?)所以衍生好多kam撚/閪出黎過份自信
豬閪:自信就是美 學識愛自己
嗰啲柒頭咁樣打飛機嚟自high
由得佢哋覺得人哋唔識欣賞佢既柒囉
反正主流既審美觀都認同既靚先係靚
咁又唔好咁講百貨應百客
我都好同意當代年輕人佢地講
不了解但尊重🫡
其實一個人靚唔靚好簡單
真係靚果種人係有一種吸引力,你好易會搵到佢果種
搵到望到既時候你又會唔夠膽正面望
lm
左膠當道係咁
有套審美公式嚟判斷人算唔算靚
好似公認既靚仔靚女都眼大高鼻臉細咁
其實真 離遠會係咁望
企正隔離就唔敢直視 (除左d阿伯)
依家靚既定義好模糊
Ivy so 係一個好好嘅例子
個樣係唔靚大把人狗衝
你個人設係可以搭救埋個樣
咪搞到依家群魔亂舞
唔識欣賞 覺得佢個感覺好撚核突
係啲成日匿喺屋企唔去社交
無乜接觸過唔同女性既死毒撚先覺正
但係佢眼大鼻高 都中兩樣喎
本身靚樣係煞食,但係同時間都好多敵人。用大量時間執樣唔去搞搞內在能力,遲早出事。

幾靚嘅女都唔過40,男人可以靚到50但係相對個樣比重冇咁高

但樣衰就真係點都要搞返正常,唔係包保條路好難行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞