Work from Home但唔做野, 會唔會好guilty

22 回覆
3 Like 29 Dislike
訓成日
好似厄緊公司錢咁
第二日返到office望住老闆會覺得唔好意思
有冇人都係咁
可能公司發現無咗你都得喎
問下老細出咁少人工
佢有冇guilty先啦
返office都唔做嘢啦
WFH反而要做?
唔會, 係office冇野做都係上網
衰衰地都fg價
老細/上司發現唔到你冇做野,咁佢都有問題
我Wfh會被assume唔做野
每20分鐘都要匯報進展

維持兩三個星期就辭職了
事後睇返會覺得係上司想迫我走既招數
屌 呢啲情況梗係同佢鬥無恥

「有冇update」「冇」「有冇update」「冇」「有冇update」「冇」「有冇update」「冇」「有冇update」「冇」「有冇update」「冇」「有冇update」「冇」「有冇update」「冇」「有冇update」「冇」「有冇update」「冇」「有冇update」「冇」「有冇update」「冇」「有冇update」「冇」「有冇update」「冇」「有冇update」「冇」…
(6點)「有冇update」「煲落湯,行先,聽日再loop過」
我明你意思
但個上司好狗,佢係搵我個同事追問我
我唔想同事難做
有時啲report諗唔到點寫,佢又問我點解20分鐘冇progress,我會尷尬,之後就好想辭職

個同事慢慢越來越過份,係一開工就話要中午前交啲咩貨咩貨畀佢,lunch完又係咁,結果嗰日下午我就打信了
以前WFH
會做野
不過係瞓到3,4pm先開工
做到6,7pm停
一早做完都話做緊
黎緊準備WFH 諗緊係屋企除左補眠同做gym唔知有咩做好
你喺連登問一定唔會
個個都係練精學懶,平時笑dc9話開門俾錢然後唔上車好唔好,但其實佢地最想咁
開門俾錢然後唔上車
你up乜鳩
我會 但我係盡量平時做好D野先 準備好
然後WFH 就躺平半日 再做半日
我都試過 識得所以先覆 唔覆佢又會追回覆
但係未得就係未得 跟住每日問我就係咁秒回未得
會 如果冇去做gym同做自己side hustle 野 會覺得浪費左時間 明明世界有好多人要星期一至五番足9-6 office
九點開機覆完email就訓返
直屬上司/大粒搵會覆下
其他人就得閒先覆
疫情試過將啲野1日揾2-3個鐘做好晒
然後schedule每日唔同時間email出去
每日刷存在感
之後就冇野做淨係瞓覺睇劇
咁少人工你又take offer?
懷才唔會不遇,只係你嘅才唔夠
自己做野又吞pop又懶
但岀到去又要求要地比200% output你

Guilt條撚
wfh我打guilty gear都得啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞