公司神秘同事

162 回覆
907 Like 72 Dislike
一係欽差,一係二代子弟
大部份人口中老細係CEO,但都係受薪員工

而佢under board chairman,另一個層次
留意緊邊條撚樣好似樓主咁游手好閒
黎緊公司會大裁員
睇到第3行已經知係兒子,結案。
見到CEO GM 級唔係叫名 咁係叫咩?
不過其實有冇可能係打雜?有公司車因為要車老細
乜撚野叫公司內一個人M
幫老細做dirty work
daddy叫我返公司坐吓 咁我咪返囉
反正好得閒
係咪幕後老闆或者同老闆有關係嘅人
你咪up咗佢個工作出嚟 開曬所有大小會 日日番公司睇住你班友 直接同chairman匯報 咪就係chairman對眼囉
一係自己人一係其他公司派過黎既使者一係黨委
尤其大公司都一定有呢類神祕人,最好方法唔好同佢有乜接觸,更加唔好得罪佢
咩叫「人M」?
「人」類的抖「M」?S「M」?
咪即係班股東安插嘅一個親信
睇吓間公司有冇蠱惑,有咩直接同各股東匯報
呢個人唔會影響公司日常運作
純粹監察作用,筍工嚟
要整電話去先達啦
高級顧問,可能係專幫老闆處理d難搞嘅野,隨時係前特工背景都唔出奇。
佢見到CEO、GM果d高層,完全唔會卑躬屈膝,大家直接叫對方名。

你番工會幫上司含撚?
國安
椅人?唔係得一個嘅咩,影子椅人?deep state ?
點解我諗起tom佬套戲, the firm
以前都做過類似呢d位,幫手gather同follow up 唔同dept 嘅工作進度,老闆有咩都會問咗我先(細到連同事近況、工作能力、態度都會問我),我答唔到先搵head/等開dept 例會了解,唔會屌我答唔到佢(當然唔可以成日都答唔到),乜會都可以sit in,問乜都有人會答我(包括我JD以外嘅內容)。平時其他公司老總上開黎/我去佢地公司,只要得閒都會嗲兩句先走,有心做真係學到好多專業知識同實戰心得,但冇心做又可以Hea到仆街,因為頂頭得我老闆,係公司入面其實存在感可以話好低,但又無人唔識你。

最開初我就咁in做佢其中一個general秘書,title 唔係d咩高級野,但in咗5輪,最尾3輪係老闆同最大粒個兩個(入職後先知),一路要我去晒唔同dept 了解日常工作,有時要做PM咁督人做野,做下做下就變到咁。
四個字
皇親國戚
咩待遇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞