用生物學嘅角度講下點解我覺得新一代好多大陸種

32 回覆
11 Like 32 Dislike
利申:非專業意見,只係提供少少科學角色嘅解釋

一般嚟講,物種生存喺越凍嘅地方係會越大份,因為體型越大保暖越好,體型越細散熱越好,所以北極熊>棕熊>黑熊,佢地因應居住嘅地方溫度去進化。

所以點解大佬d 北佬咁高大都係咁解

所以香港咁撚熱,但新一代(00後)明顯比以前d 人高,大陸種係最好嘅解釋

當然營養都係一個因素,但香港作為發達城市,基本上70 年代打後已經唔點有營養短缺,加上自己本身叫做有睇波,留意到其他國家嘅球員平均高度其實3, 40年嚟都無乜變化,只係香港特別大,所以我覺得大陸種嘅入侵係最合理嘅解釋。
因為女方要求180up
矮人已經無交配權
洗多兩代無曬矮人
但通常喺街見到靚女拖嗰啲都又唔高又唔靚仔
使乜諗到咁複雜, 聽下啲𡃁仔平時講嘢用普通話都知咩事
非洲啲大象一定好凍
想跟你學勾股定理
我問過呢個問題
所以長毛象再大隻好多,用返同一個物種嚟比較先啦,為駁而駁
人蠢真係冇弱醫
咁營養好左都唔會一下子由150進化到180的
逐少逐少咁生得高左有乜奇
進化的確要用千萬年,但香港嗰班用 2,30 年就進化完
google完 你啱
北極熊體型大方便保暖 的確係有生存優勢
但現今社會 人類自身保暖能力已經唔會再有任何生存優勢
只係生得高大有繁殖優勢
而呢件事都符合進化論
可以話香港人呢幾十年進化到變高咗
基因呢d 野唔會因為你而家無優勢就無咗,而家d 家貓一樣好鐘意捐入d 紙盒,一樣無意思,但佢地嘅遠古基因就會令佢d 到今日都咁樣做,基因進化唔會係香港人咁 2,30 年做完

好多黑人都好大隻喎
計我話,低海拔,平原地,先生得高
呢個就真係營養問題啦
黑人唔係一定非洲土著,黑人都係好耐以前d 祖先男下北上先定居非洲,真係土著嗰d 好細粒
愛支新一代
換血
咩叫大陸糉
其實唔正確
應該係共產種先係大陸唔關事大陸人亦唔關事獨裁共產果堆先係關事。
其實大部分香港人都係大陸種㗎啦,除非你係原住民嘅啫,唔係嘅話大部份人阿爺阿嫲嗰代都係大陸落嚟
樓主:
高大=大陸種
矮撚瘦撚=香港種

2024仲血統論,樓主正on9
躝啦恐怖份子
好慘,氣急敗壞
多得一堆雞蟲返大陸娶啲紅牌落嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞