<自白>第一次拍拖就做左人哋既第三者

134 回覆
50 Like 143 Dislike
補充少少背景資料:真人真事廿中,第一次拍拖,係工作場合到識左個女仔,出呢篇文既原因想抒發下自己嘅感受,因為我從來都未試過好似現家咁辛苦過。

初初識佢係一齊做野果陣,第一次見到佢就覺得好合眼緣,有一種好熟悉嘅感覺,所以我係機緣巧合之下就想同佢接觸傾計,大家都傾得好開心,因為發覺自己同佢有好多好相似既地方,傾左一排亦都傾得越嚟越密,開始有一啲曖昧既氣氛,所以好快我哋就成為左好好既朋友,係工作上亦都經常互相幫忙,好自然大家傾計個陣開始都有少少flirt既成份係入面,互相都對大家都有好感,單獨係節日約佢行街食飯佢亦都肯同我出,令到我覺得係佢發出既signal,可以同佢推進關係,所以我就決定左勇敢一次同佢表明心意,但表明心意完之後佢同我講「其實我有男朋友,你知唔知?」 當時個下我既心情係好撚嬲,覺得自己好似被人欺騙左,點解你有男朋友仲要發出咁多錯誤既signal比我,明明佢有好多機會可以同我暗示/明示佢有男朋友,點解要咁樣玩我,去到最後呢一刻紙包唔住火先同我講有男朋友,姐係一開波由始至終都係諗住玩鳩我?我個下好嬲,一句說話都唔想同佢多講,已經想即刻走人。但係佢就同我講,其實佢一直都為咗呢件事覺得好煩惱,唔知點樣搵機會同我講清楚,唔想無左我呢位好朋友,之後係佢又求又哎嗲我嘅情況下,我心軟左無走到,亦都無答到佢可唔可以繼續做朋友,當下既感覺係好唔開心,個腦一片空白,亦都好嬲佢,因為我覺得鍾意佢就唔甘心正係同佢做朋友。

之後佢就同我坦白講曬佢現家既情況,包括同佢男朋友既感情狀況,佢哋拍咗幾年拖但感情一直都唔係咁好,成日都嘈交,所以一直以黎關係都唔係咁好。佢同我坦白佢都係第一次出軌,當下我都真係信佢,因為佢表露出嚟好不安既感覺,令我覺得佢唔似係到講大話,最後佢就問我係咪真係唔可以做朋友,我個陣只係同佢講如果我地繼續做朋友,我好驚我哋會情不自禁,做出一啲超越朋友會做既事,但我亦都無拒絕佢我哋唔可以繼續做朋友。最終我哋真係做左超越朋友之間嘅事,佢主動拖手攬我錫我等等。但我個人對待感情係好認真,可能我個人比較傳統,認為拍拖係應該以結婚為前提,所以事後亦都即刻同佢表明我個人既態度同埋我無辦法以第三者嘅角色長遠同你相處落去,佢亦都話自己對待感情方面都係好認真既人,唔係玩玩下,同我承諾之後會好好處理佢同佢男朋友之間嘅關係,姐係同佢男朋友分手,之後名正言順同我起埋一齊。當下我接受左佢既提案,短期內以第三者既角色同佢繼續相處落去。曾經我都以為自己係一個好有道德既人,但原來發生係你身上個陣,先發覺人性係好脆弱。我都好清楚自己已經做錯左,明明可以堅決拒絕,但我無做到離開佢,所以我一直都覺得自己係呢件事上面有一定責任,第一次比帽人帶內心凝住都唔係好舒服,所以同佢相處個陣都無辦法全心全意投入,見到佢間唔中會諗起佢有條仔呢個事實,但的確無可否認係同佢相處係好開心。當時佢男朋友有一段時間都唔係香港,所以我哋過左一段好開心既日子,佢亦都承諾當佢男朋友返黎香港就會同佢分手。

之後佢男朋友返黎香港,佢同我講佢同男朋友已經無愛情方面既感情,已經唔再鍾意佢男朋友,剩低既得返親情。佢亦都的確有同佢男朋友提出分手,但最後佢無好堅決咁分手,因為佢男朋友求佢唔好分手會改果啲,同埋佢地係同居既狀態,我個心開始好唔舒服,因為無辦法接受自己心愛既人同其他男人訓埋一齊。所以我可能都周不時會扭計同嬲,一開始都有關懷我既情緒,之後反而話我成日扭計同嬲比好大壓力佢,佢話我哋之前明明相處係好開心。我當下好唔開心,但我無表達到出嚟,選擇左自己默默承受。最後佢無做到佢作出既承諾,同我講佢開始有小小動搖,希望我比多小小時間佢二簡一。我好無奈,但我的確仲好鍾意同愛佢,所以我等左佢三個月。

最後佢選擇左同佢男朋友繼續一齊,因為佢同我講佢無辦法離開佢男朋友,仲要覺得自己都係受害者,佢選擇咗要同我分手,我果下覺得好嬲我覺得佢講既說話全部都係大話,承諾做唔到點解要make呢,我覺得自己好似一件工具,佢男朋友唔係香港對佢唔好個陣,我就係拿黎填充佢心靈上嘅空虛。當佢男朋友返黎香港對返佢好,我就好似一件被人利用完無價值可以隨便丟棄既垃圾。之後仲同我講佢想繼續同我做朋友,我當下夾雜住太多情緒,嬲佢又嬲自己點解咁on9,我最後無講任何野,因為我發現自己無辦法對佢狠心。

我到現家情緒都唔係好穩定,未試過受咁大既傷害,我亦都有陰影驚左,之後可能唔會咁傻再付出100%既愛,因為好怕自己再受到傷害,真係好痛。我好嬲自己點解咁天真,信佢係出軌之中既例外,諗返起自己做過既野好似傻仔,處處為佢著想,比佢當係狗咁撚,瘋狂踐踏我既底線同尊嚴,同時我好嬲自己點解咁低賤,明知佢係一個仆街,但係又唔捨得block左佢,好嬲自己點解自尊咁低,點解咁唔爭氣,嬲自己嬲到忍唔住係咁喊,我一直係到諗,如果佢之後搵返我,我會唔會做到堅決拒絕佢。最後發現左自己答唔出呢個答案 情緒崩潰左,我係咪有病,點解仲鍾意佢,

點解我唔愛我自己?

最後呢篇文我打咗好耐,故事亦都好長無辦法可以一一描述,多謝大家願意花時間睇到最後,亦都接受一切既批評,同埋多謝我既朋友呢段時間都吸收左我咁多負能量。
屌左未
這個故事講述了一位在工作場合中認識女同事並發展感情的男子。他對她一見鍾情,因彼此有許多共同點而迅速建立起深厚的友誼與微妙的曖昧關係。男子在某個節日勇敢表白後,女同事才告訴他她已有男友,這讓他感到非常受傷和背叛。

儘管如此,女同事解釋她的困境和對這段關係的煩惱,使得男子心軟,並沒有立刻結束這段關係。兩人的關係漸漸超越了普通朋友的界限,但男子堅持以結婚為前提的傳統觀念,最終他要求女同事處理好與現任男友的關係。

女同事承諾會與男友分手,但當男友回到香港後,她並未能堅決分手。這對男子來說是一個巨大的打擊,感到自己被利用和背叛。在經歷了一段時間的不穩定情感後,女同事選擇繼續與男友在一起,再次傷害了男子。

這段經歷讓男子對愛情產生了深刻的疑問和恐懼,也對自己的情感判斷感到失望。他悲痛和自責的心情深刻地反映了被愛欺騙和背叛的痛苦。他的故事結尾處於情緒崩潰的狀態,並對未來的愛情持有戒心。
休息下啦,依啲case一定要block左佢,如果唔係你唔會放低,我個ex都係話要繼續同我做朋友,根本冇可能做到,因為根本唔會甘心,直接block左佢,做多啲自己鍾意嘅野,好快就唔會記得,我就用了半年時間,時間會令人忘記,take care
條女老手黎,你估你真係第三者,可以係第四五六者
唔好block, 完美sp, 你係輸在太年輕。
做炮友 正啦
有得屌 唔駛負責
可遇不可求
真相係果個係佢老公黎,要佢離婚乜都拎唔到,寧願放棄你。
大家男人就唔講安慰說話

由佢一開始問可唔可以做朋友/唔想冇咗呢個朋友開始,你用正常手段就冇可能做到佢男朋友

正常人都鍾意被關心被關愛嘅,你咁愛惜佢,又肯為佢忍,佢當然唔介意喺生活嘅罅隙之間接受你嘅愛護

當然佢唔討厭你,仲可能幾鍾意你。但係未刻骨銘心到佢要主動捨棄某啲嘢去迎接你哋嘅戀情

現實啲講,如果你可以轉化你嘅心態做互陪,大家再開心一排先至再諗離開呢個人,到時先捨割你嘅內心會好過啲
唔係話笑你,睇到話你同條女好啱傾,已經知呢條女係經驗老到;主動拖你攬你錫你,一個第一次出軌既人會咁主動?唔會有多少奇怪?
收得條仔咁埋你都知咩事啦 男女角色互換就變渣男
你自己睇路
本來感情就唔會帶理性喺入面 又唔好責怪自己
感情其實無分對與錯 只有愛同唔愛嘅分別
當佢要為愛情作出選擇嘅時候
唔當你係佢嘅第一選擇時
就已經可以分開 各行各路
今次咪當係自己一次嘅教訓
搵下一個可以幫你沖淡到啲回憶
年輕人真係年輕人
呢d先好,玩完唔洗負責

你而家唔穩定,過多排你抽左身出黎
就會覺得原來世界好美好
出面大把女

老手feel喎
依啲有冇得扮傷心慘
約佢開房
唔好block住
得閒flirt吓條臭西然後中出返幾次
對呢啲八婆唔使鳩軟
你係錯timing啫
情場初哥咪覺得自己隻豬比人食咗
到你係黑撚大哥嗰陣你就知食人條女不知幾爽
溝得女預咗對方有仔
我大約十年前都同你遇過一段好似既經驗
所以係好明白你 你只係太善良

而佢太識玩 鍾意個人係無錯的 但鍾意左錯既人
就要慢慢放手了 如果唔係你會好辛苦

講係好難 就算條女呢家搵返你 你都唔會捨得唔理佢
但你要清楚知道你同佢係無可能 同埋唔會有你想要既結果
等時間再沖淡下 唔好覺得係自己廢
咁撚大段字唔撚識分段?
點解唔報復
自己傷心但人地繼續風流快活
食完又唔洗上身咪幾好
聽返首吳浩康嘅第三者 btw條女正臭雞
其實成件事受害者得佢綠帽男友,你有咩咁慘?
佢男朋友就唔知情無得揀,你就自己揀想同依條女一齊。
就算條女同完你一齊,唔通又肯定一世唔會走?同你簽左奴隸合約?
感情不嬲隨時黎,隨時失去。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞