〔日本電影〕詭異之家

52 回覆
10 Like 5 Dislike
bilibili 有中文版
漫畫去到第三間屋 電影有冇?
啱啱睇完本小說,過癮嘅,唔知電影改成點。
原作20分鐘幾好睇
但一改到變120分鐘就預左成個故事唔同左
忍唔住睇左劇透同預想差唔多, 唔洗入場睇
我覺得小說寫得太過平鋪直敘 無乜高潮位 基本上大部分都係主角同佢既fd既推理 後面老母就玩自爆
漫畫睇到第13期,好似13已經係最新。小說係講曬故事,定仲未出曬?不過照你咁講,應該update過漫畫。
爛到爆…
本家,分家嘅關係真係……
分家嘅人就冇諗過將本家嘅人殺晒,一了百了?
千祈唔好去睇!!!
垃圾到
好撚差
前幾個月響日本睇左,勁垃圾。
本身個小說劇情已經on 撚99, 電影仲要攪到比小說更on9
小說完哂
第2,3 本咪撚睇,仲垃圾
咁多人話ON9,更加想入場睇下點ON9
如果我覺得好好睇,咁咪證明我好ON9?
比個題材吸引到去睇
懸疑殺人同埋日本古老鄉村邪呢兩個題材本我都鍾意睇
但兩個一溝埋一齊就唔係好掂

一開波個氣氛係做得幾好嘅,有啲恐怖,直頭變咗鬼片
但中間有啲唔知做乜
入到間屋爆咗女主身份之後佢無啦啦側埋頭影到成隻鬼咁做咩
跟住衝走咗之後又搵返男主角但又成身濕晒睇到1999
女主角開頭覺得幾靚,但沖完涼之後睇清啲真面目又麻麻,而且兩大個黑眼圈真係勁似鬼

專心去查間屋咪好囉,一提到咩本家我已經有不祥嘅預感
無啦啦又爆第二條線
最on9係男主比個boss拎槍隊住,廢到癲,個boss又勁多廢話
跟住個男家主無啦啦斬佢去救男主又係完全唔知做乜
無啦啦做咩要隊自己友就算佢係求財都應該係殺對面下話

最後啲謎題未解晒我估其實根本係家姐講大話
一直有用個細路嚟殺人,如果唔係點解釋到本家拎到第二隻手,而且老母係有份幫手,得女主一直咩都唔知
同埋當佢哋比人捉咗,個設計幫口話間屋設計除咗殺人,重可以解釋用嚟收埋個細路,果陣家姐兩夫妻個反應勁似「係啊係啊,你講得啱啊」無啦啦有人幫自己兜老死都話啱

最尾唔知係咪想鋪第二集,但專心查案先好,唔好搞咁多嘢
得條橋有趣
啱做短篇小說/世界奇妙物語多啲
中前段幾有feel
後面on9到震 個建築師朋友見到主角比人踩住拎支住槍個個定係到食花生
勁出戲
以小說內容黎講,我覺得但電視劇會比較適合啲。但要拍一套商業電影,我覺得電影後半段起碼有多d高潮位。小說個結局,就算將老母自爆,同埋封信嘅內容用畫面拍出來,好似都比較平。
建築師屌男主叫佢用腳啦我笑到仆街
佢自己就坐係到食花生都唔幫拖
屌那星女主白撚到成隻鬼
個毒撚建築狗又唔知做乜鳩
係咪我睇漏咗啲咩?

點解女主家姐帶條仔入贅?佢老母唔係派飯果個?老豆癲咗死咗?

睇到尾又話老母同家姐又準備祭禮切阿妹?

多bug到完全睇唔明
畀明報專欄劇透晒所以早幾日冇睇,轉咗睇猿人
On9得嚟幾有娛樂性
咁仆街點解要咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞