【無牌經營】食環署無限期封閉廟街2間食肆 涉持續無牌經營嚴重阻街

29 回覆
21 Like 0 Dislike

食環署今日(8日)聯同相關部門執行封閉令,封閉油麻地兩間持續無牌經營及嚴重阻街的食物業處所,分別為位於廟街29至35號地下C-D鋪的「廟街小廚」及A鋪的「聯發小廚」。

食環署發言人指,「廟街小廚」及「聯發小廚」均屬無牌經營,加上長期霸佔行人通道和馬路,造成嚴重阻塞及環境衞生問題,對鄰近居民構成極大滋擾。在2022年7月至今年3月期間,食環署共接獲437宗有關該兩間食肆的投訴。針對其違規情況,食環署同期共進行132次突擊執法行動,共提出306宗檢控。

發言人又指,食環署一直就該兩間食物業處所的嚴重違規情況採取執管行動,並調配人手加強執法力度,惟兩間食肆仍然持續無牌經營及阻塞公眾地方,屢次違反《食物業規例》(第132X章)及其他相關法例。食環署於4月30日獲法庭頒布封閉令,封閉相關處所,以徹底終止其違規情況。

封閉令今日開始生效,食環署及相關部門人員早上進入相關處所,移除可能引起火警危險的6個煤氣瓶和銷毀易腐壞的食物,截斷相關處所的食水及燃氣供應,並把所有出入口上鎖和加封。發言人說,封閉令不設期限,日後如相關處所的業主採取措施確保違規情況不再出現,可向法庭申請解除封閉。

根據《公眾衞生及市政條例》(第132章),除非獲食環署書面許可,任何人不得進入或停留在已封處所中,否則即屬違法,一經定罪,最高可被判罰款10萬元及監禁12個月,另加每天罰款1,750元。此外,任何人如無合法權限和合理辯解而移去或污損張貼於任何處所的封閉令,或破開或干擾在已封處所加上的鎖或封條,即屬違法,一經定罪,最高可被判罰款2.5萬元及監禁6個月。

發言人強調,食環署會繼續嚴厲打擊無牌食物業處所,以保障食物安全及公眾健康,呼籲經營者切勿以身試法,市民亦不應光顧這些處所。

https://topick.hket.com/article/3756408/%E3%80%90%E7%84%A1%E7%89%8C%E7%B6%93%E7%87%9F%E3%80%91%E9%A3%9F%E7%92%B0%E7%BD%B2%E7%84%A1%E9%99%90%E6%9C%9F%E5%B0%81%E9%96%89%E5%BB%9F%E8%A1%972%E9%96%93%E9%A3%9F%E8%82%86%E3%80%80%E6%B6%89%E6%8C%81%E7%BA%8C%E7%84%A1%E7%89%8C%E7%B6%93%E7%87%9F%E5%9A%B4%E9%87%8D%E9%98%BB%E8%A1%97?mtc=10012
無牌經營成二年先封鋪
兩年先封鋪
差唔多啦 效率不嬲咁高
早就要封啦, 鄉黑大晒咩
應該好快又開返 出下警告信 罰左錢就當做左野
共提出306宗檢控,都幾包容
執咗間公司,開番間小廚廟街同小廚聯發又得
換公司就搞掂?
罰撚咗3百幾次先走去封鋪
封埋佢
出面又可以擺多幾檔夜繽紛
咁都得
今年搵唔到第二啲交功課咪到佢地
應該唔係,間野租過另一舖位再開就得;係個業主慘啲

封閉令不設期限,日後如相關處所的業主採取措施確保違規情況不再出現,可向法庭申請解除封閉。
呢啲咪效率囉
基本上唔坐監班人唔會驚 日日賺咁多 比你罰個少少錢算得係乜
呢啲地方開得鋪,話唔定有黑底,坐監都唔驚
b 仔涼粉封完繼續做生意
唔駛話唔定啦 一定黑底啦 搵咁多比陀地都比死
啱啱好一年生約一年死約完咗
扮到俾食環封舖分分鐘還原俾番業主都唔洗
要多謝食環
藍屍:啲黃店咁渣咁唔捱得,睇下人哋
大廚兄弟
2年 仲要收咁多單投訴先封
食環平時真係做咩野
真係佛心,等人回晒本,完埋一年生約一年死約,賺夠先嚟封鋪,真係拍拍籮柚走得,連嘢都唔洗執就行得。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞