有冇巴打買完樓之後覺得 好似努力左大半世 係為左成為一個負資產嘅感覺?

110 回覆
174 Like 24 Dislike
是咁的,

80後 90後,香港食正樓市爆升潮
由細細個懂事讀書開始,屋企就會灌輸你要入大學搵好工,就可以搵到錢買樓,
反正呢個世代嘅人,買到樓就係人生嬴家,好似已經變左一種基本常識,
細細個就好努力讀書,努力考到入到大學,再爭嬴人搵到份穩定工,做嘅所有野
好似都係為左可以係香港買到層供得起嘅樓

身邊嘅人一個一個買到自己嘅樓,個個都好想成為下一個成功人士
只要你有樓你就係成功,有樓就有女,有樓以後生活就無憂,
一直好想成為一個咁成功 咁多女想含嘅人

一直努力到中年,最近終於比得起首期又供得起樓
努力左成世好似就係為左呢刻
理應應該要好似打爆機,有種好成功嘅感覺

今日 我請左朋友上黎打邊爐,8個朋友迫左係我300呎嘅屋到食飯,
我特登買左張摺台,都還可以個個坐到係到,諗住終於到我可以係朋友面前威返次
變業主階層喇,
點知成餐飯,朋友好似好擔心我咁,問加息有冇咩大影響,樓價兩個月又跌左幾多,
有冇打算生小朋友,邊個邊個又比人炒左,邊個又移左民咁,
到我成功左之後,大家好似已經唔追求買樓咁,好似比人話 我就係on9仔咁
雖然知道佢地係出於關心,但我唔甘心

就好似細個打機同朋友鬥高level 鬥勁,
日打夜打,到我升到高level 合到勁裝果時,
已經個個轉左玩第二隻game咁
但果刻好似發覺原來向住個目標努力左成世,
就係為左成為一個負資產咁
而之後果30年,我都要為呢個目標繼續努力
而家先買咪執到平貨囉,負咩資產
咁帳面即係豬幾多
平唔平,要之後先知,我只係知道我做好自己
呢30年唔好比人炒.只要捱到退休
我就可以真真正正有間屋養老了

努力 努力 努力
是咁的
人人人生目標同意義都唔同
又冇傷天害理,邊洗理人點睇自己
众生目標同意義
但原來一跳出香港,
本身個人生目標可以咁輕鬆做到,
然後慢慢諗下其他目標同興趣
又一個廢淡 鋪定報紙開飯啦
咪屈 我樓好黎, 我想層樓升升升
go go go
唔想咁
冇...早2日先簽約賣樓,感覺心情舒暢
你班frd 酸你啫,自住驚閪
你班朋友講到移民就唔駛買樓,生返幾件都無問題咁

過多十幾年佢地d仔女大個就又會話條廢老移過嚟做搬貨送外賣,樓又買唔起,都唔知為乜?!
大佬,你層樓可以賣返出去㗎嘛!邊個話唔賣得?

過多10年8年唔鍾意,咪賣返出去再做租租囉,起碼叫儲咗嚿錢先
樓豬篇文作左幾耐
當年樓豬就係為咗趕住執平貨入市,結果
咁你會唔會諗住賣左佢,趁再平先入番
除非你成世包括移民後都打算租樓, 如果唔係買樓點都係其中一個Goal, 唔覺有咩問題
不過你當比得起首期同供得起係爆機, 係天真咗
冇樓點過世
賣咁佢囉

買咗就咪諗太多
真. 賺左租
香港十年後都唔知咩世界
唔生仔穩賺
人地買完賣出去就細屋換大屋
我賣完都拎唔返個本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞