<新三國> 導演高希希正在開拍新<三國時代>,以正史為根本

315 回覆
73 Like 19 Dislike
終於可以見到大方周瑜
同周瑜vs曹仁
悶唔悶睇點拍既啫

袁紹董卓爭權,徐榮打爆曹操,界橋之戰,易京攻防戰,劉表單騎入荊州,濮陽之戰

呢啲都可以好精彩
我2D 3D天下無敵
點都會有藝術修改,同埋跟正史冇咁多橋段俾佢玩喎
最慘睇唔到潘鳳
從來沒有人能越過我的劍圍
曹真終於唔洗做戇鳩仔
真人版講嗰啲對白會好難頂
少就唔算少
打黃巾都算三國前傳 已經係全明星陣容
皇甫嵩 董卓 曹操 袁紹 劉備 盧植 孫堅呢啲

老老柒柒 袁紹正史同演義形象上差唔多
某程度上佢係導致亂世嘅搞手之一
劉備就正史有個人列傳 唔會少戲份啦
反而趙雲真係會冇嘢講
永遠都cut

不如搵次由曹操死後先開始拍啦
邊個carry到老三
9成又係諸葛亮死之後就突然高平陵之變
跟住就完
想睇博望坡
大耳贏常敗將軍
你未免太睇低袁紹

我眼中既袁紹係三國前期第一男主角
唔係我想睇低 的確係佢做嘅決定搞出嚟
家世背景 佢係靠過繼比老豆堂兄先上位 不過佢係有料識到其他名門frd
但係做咗校尉之後玩唔過十常待先走去諗個屎橋叫董卓入京恐嚇班太監 又點鳩何進搞到一鑊泡
原本何進都大權在握結果害死人
之後先焗住攬炒亂殺人再甩身
但其實點樣寫得好睇先係問題
好多列傳講緊同一件事但有好多種描寫
有啲就得幾句就完 youtube班台仔什至係拎埋地圖
所有列傳資料都做參考去分析一件事邊個可信性高
佢地有冇咁多時間慢慢睇

演義係一個寫好左嘅劇本 主軸以蜀為主都好
至少令到睇果個有個關注點
但正史要去改篇就等同每集都講 話分兩頭 同一時間
如果拍得成又好睇 花嘅時間都會好長
興勢之戰:所發牛馬運轉者,死失略盡,羌、胡怨歎,而關右悉虛耗矣。
直接導致曹爽失勢

洮西之戰:鄧艾「洮西之敗,非小失也;破軍殺將,倉廩空虛,百姓流離,幾於危亡」,打到曹髦要下詔罪己

段谷之戰: 蜀軍主力死傷慘重,為亡國埋下伏線
睇住套劇, 一邊玩三國志8 remake 應該會幾爽, 幾時出呀
錦繡未央?
「紹以為中官親近至尊,出納號令,今不悉廢,後必為患」
「紹等又為畫策,多召四方猛將及諸豪傑,使並引兵向京城,以脅太后」
「紹懼進變計,脅之曰,交構已成,情勢已露···事久變生,復為竇氏矣」
「紹勸進便於此決之,至於再三」
「紹又為書靠諸州郡,詐宣進意,使捕按中官親屬」
「虎賁中郎將袁術與匡共斫攻之」
「袁紹與叔父隗矯詔召樊陵、許相,斬之」

講真,你睇返成件事都係袁紹一手策劃出黎引鳩何進同十常侍互片

「匡遂引兵與董卓弟奉車都尉攻殺苗」
但俾人25引董卓入京截咗糊咁解
最好就用番舊時班底,再撈亂演員去拍
好好戲wo
我2D天下無敵
三分天下, 于和偉已佔其二
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞