有片︱內地大媽大鬧匯豐怒罵職員「我就是普通話,我就說普通話!怎麼了?我有毛病嗎?你因為我說普通話你排擠我嗎?」

185 回覆
23 Like 370 Dislike
https://finance.mingpao.com/fin/instantf/20240508/1715153575039

內地網上瘋傳一段「內地大媽大鬧香港匯豐銀行」影片,片中婦人投訴因說普通話被櫃檯職員「區別對待」,更怒罵職員「我就是普通話,我就說普通話!怎麼了?我有毛病嗎?你因為我說普通話你排擠我嗎?」及後氣沖沖離開銀行。匯豐銀行客服回應內媒查詢時強調,對所有客戶保持專業友好是一貫堅持的態度,「可能會有個人員工處理手法不是那麽好」,有關部門會去了解調查。

影片長21秒,據指事發於周一(6日)上午11時許,地點為尖沙咀一間匯豐銀行。片中一名說普通話、身穿黑衣的婦人疑因說普通話被櫃枱職員區別對待,揚言要投訴櫃檯職員。「不在你這辦了,氣死我,哪有這樣子的」。婦人之後離去,但仍邊走邊罵「在這開戶十多年,還讓你們這麼對待」。

不少內地網民力挺婦人,「在中國地盤上就要說普通話」,亦有網民認為該名婦人已很有質素,受到區別對待也沒有說髒話。但亦有網民認為未知事件前因難以判斷。
唔係好信匯豐啲職員敢歧視佢地
係咪叫佢地等下就叫歧視?
「在中國地盤上就要說普通話」
咁方言係?
你們今天打飛機過來?
呢間分行不嬲好多大陸人喎
點會差別對待呢
即係唔講大陸話就唔係一國人
又要炒人又要跪了
中國版圖內好多地方講方言,佢意思係果啲都唔係中國地盤?睇黎要報公安
有無前因呀永遠d 大陸閪一黎就發癲屌人
果啲未必係普通話,可能係比較似,但其實唔係普通話既方言,例如四川話,河南話。

利申:唔撚識北方所有方言。
汪!汪!汪!
有d人骨子裏好自卑,一有小小誤會就覺得有人睇佢唔起
玻璃心特別難服待
偽進傑
竟然無問:你是不是中國人!!
係中國人就用中銀 工商 建行

用什麼洋人開嘅銀行

漢奸走狗賣國賊
23條
真 我唔信HSBC咁撚紅會歧視天龍人 一定係天龍人有其他天龍式要求
佢條友吵國有銀行應該俾人報國安
港豬話齋,
講官方語言就大晒
呢個其實係成個中港矛盾最精粹㗎地方

係中國人眼中香港就係自己地盤,無論佢個套係幾咁低效幾咁無謂,你唔跟佢地個套就係大不敬,本質係佢哋殖民主心態發作
你講普通話 咁咪等下囉
人人都識普通話咩
普通話有咩粗口?
用方言就係搞獨立分裂祖國,唔可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞