孫玉菡:「高才通」高才薪酬中位數5萬元,一年內為香港帶來340億元直接經濟貢獻,帶動本港GDP 1.2%

28 回覆
1 Like 21 Dislike

孫玉菡指首批高才通人士一年內能為港添340億元直接經濟貢獻 盧紫菁攝

香港全球人才高峰會在灣仔會展舉行第二日會議,粵港澳大灣區9個內地城市連同香港和澳門,在會上簽訂合作備忘錄。

勞工及福利局局長孫玉菡在儀式上致辭時指,透過高才通計劃來港的人才,在一年內能為香港帶來340億元的直接經濟貢獻,拉動本地生產總值1.2%。他指,除經濟貢獻外,來港人才的配偶及子女都非常年輕,在香港面對人口老化的挑戰下,能注入更多新活力。

孫玉菡表示,首批經高才通計劃來港的3萬多人中,有43%人已在香港定居,54%人已在香港找到工作,主要投身於金融、創新科技、商貿等主要核心行業,薪酬中位數是5萬元,當中有四分一人月薪為10萬元,一成人的月薪為20萬元,普遍比香港一般的薪酬高。至於尚未來港的高才通申請者,他們都表示期待在未來一年來港發展。
d小學幼稚園算唔算on9 左?
為啖氣執笠
十幾萬人嘅5 萬人工,賺佢哋d細路錢
基本上訓係度賺
不過住屋唔喺香港住
消費又盡量唔喺香港消費
每個月出糧就等於將香港嘅購買力送走
我睇到嘅係大陸人嚟香港買樓買保險走資 國安又唔捉
邊個出糧
上年薪奉稅點解跌咁多?dklm

孫玉菡指首批高才通人士一年內能為港添340億元直接經濟貢獻 盧紫菁攝

香港全球人才高峰會在灣仔會展舉行第二日會議,粵港澳大灣區9個內地城市連同香港和澳門,在會上簽訂合作備忘錄。

勞工及福利局局長孫玉菡在儀式上致辭時指,透過高才通計劃來港的人才,在一年內能為香港帶來340億元的直接經濟貢獻,拉動本地生產總值1.2%。他指,除經濟貢獻外,來港人才的配偶及子女都非常年輕,在香港面對人口老化的挑戰下,能注入更多新活力。

孫玉菡表示,首批經高才通計劃來港的3萬多人中,有43%人已在香港定居,54%人已在香港找到工作,主要投身於金融、創新科技、商貿等主要核心行業,薪酬中位數是5萬元,當中有四分一人月薪為10萬元,一成人的月薪為20萬元,普遍比香港一般的薪酬高。至於尚未來港的高才通申請者,他們都表示期待在未來一年來港發展。
上年薪奉稅點解跌咁多?dklm

有道理喎,出咗香港340億糧走
原來係香港搵5位數要交3百幾億稅
香港D稅冠絕全宇宙
留港豬值得擁有
點止5萬咁少
肯一日接十個客
分分鐘鐘十幾萬/月
換血通✅
以前香港高才中位數月入5萬係到做果陣就唔係經濟效益?

數據點嚟?

依家仲邊洗數據架
個個都話自己係機師, 幾十張證書, 真係有岸鳩公司會請?? 個個5皮人工???
出糧幾多用番係香港到
班高才 有無係香港住都成問題
唔怪得之那人做呢個位啦!
係唔係磚材 真係阿水知咩!
嚟到賺10萬8萬 又有公屋
全部留港豬找數,好過中六合彩
「月入5萬」好似係根據2月有個問卷調查而嚟嘅,想問下有冇確實啲嘅統計數據?你知啦,啲人回覆問卷時通常都好謙虛嘅,高才通點止搵咁少

出新聞稿就得
信你一成
厲害了支那狗
唔係偷就係搶
香港人辛辛苦苦又讀書又進修都未必賺到五萬蚊一個月人工…啲專才落到嚟唔識廣東話又唔識香港嘢就輕鬆袋成五萬蚊一月
教香港人情何以堪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞