有冇經歷過好似鄧同學事件嘅過來人,之後點樣走出陰影

8 回覆
3 Like 3 Dislike
一年前我都有類似嘅經歷,唔同嘅係我俾人屈出軌

即使最後查出係個曖昧對象講大話,但身邊朋友都紛紛離棄我,仲傳到學校同打波群組,呢一年完全斷絕社交

之後確診精神分裂,半年嚟只能做兼職。兼職又試過俾老屎窟屈,最近又跌返入個情緒漩渦,唔敢再相信人

我有計劃過移民,但依家一個伴都冇,唔知道點樣去搵人分擔屋租

今個月我屋企人會做一個開刀手術,諗住照顧埋佢術後起居飲食之後,我就會離開呢個世界

不竟我繼續留喺度唔單止冇利用價值,甚至我又要面對好大心理壓力去頂起屋低開支,但係我真係已經冇方法了,好攰好絕望

請問有冇過來人,遇過呢類大型創傷,究竟捱落去個天就會俾機會你,定只會係死路一條?
就算明明冇做錯過任何嘢
都總有啲仆街冇啦啦搞鳩人
只係程度嘅分別
冇咩朋友或者勢力就比人恰得勁啲
對住啲仆街唯有盡量唔好比佢哋影響到
做到唔洗靠人就唔驚
同埋總有啲正常人唔會理呢啲是非
記住就算你幾好都冇可能所有人都鍾意你
所以唔駛驚得罪啲仆街 遠離佢哋就得
頂住唔好放棄

試下轉換下新環境,轉新工作入手
識新朋友新圈子
同自己講冇人會知道你嘅過去
搵少少新興趣/寄托
可以係學新嘢、煲劇、追星乜都得
當人生開始忙就會覺得時間好快過
用開心嘅方式填滿空虛嘅時間
明白
唯有撐落去
好細個會俾女仔蝦,然後當你想反擊佢地就話話你非禮架。

同埋又試過真係俾人大聲屈我非禮,好撚再個陣啲老師都係當玩笑。如果放係今日真係水洗都唔清

所以基本上無咩陰影

我都幾慶幸唔係生係呢個時代
唔知有無人記得李卓東呢單野,表面剩係個賤男群埋啲朋友欺凌自閉仔,但實際上係靠女性既特權先可以恰到個自閉仔咁既田地。

https://evchk.fandom.com/zh/wiki/YawmA
另外真係移民啦
既然都無乜希望,點解唔搏下。去到再親身搵屋都得
知道呢件事嘅人都會周圍移民,所以我好想有人陪伴一齊出發,唔想去度又再俾人蝦過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞