《重慶森林》30周年反應咁熱烈

35 回覆
29 Like 6 Dislike
不如索性定期翻上啦?
雖然物以罕為貴
不過呢啲經典值得香港人喺戲院重温返

莫講重温,有好多人當年根本未出世/仲細個/冇機會入場睇
定期翻上
嘥氣啦
外國戲院都流行定期翻上
例子有前排Star Wars, Jurassic Park同Titanic
香港戲院真係可以諗諗佢
除非時段太差 實有穩定收入
等多啲人知道以前啲好戲都好
無睇,點解好睇?
有得入戲院睇完全係兩回事
無乜戲可以似重慶森林本身就喺後生入面就好高知名度同多後生鍾意,即使之前喺日本重慶森林喺後生入面都重新掀起熱潮話題hit到全日本重新上映

喜劇嗰啲就冇乜可能,屋企睇就得,以前出名嘅戲依家都可能冇乜後生有興趣甚至知道套戲,又或者啲戲已經唔啱時代,同呢嘅依家睇又未過氣嘅有咁嘅號召力嘅都係得秋天的童話英雄本色依類冇乜邊,或者可以試吓刀馬旦
呢d唔夠久唔久都會用唔同名目上一次?

Eg 梁朝偉作品展 王家衛作品展
疫情同早排荷里活罷工有空位都有唔同戲嘅重映

不過老實講大把人見netflix有就唔會再俾錢
又咁講
好多經典netflix都冇
要花心思

整紀念品 特典 或者影後分享會
唔係fans唔會因為呢啲而去睇啦
呢啲係吸引fans睇多幾次
觀影感受差好遠
咪係淨係有得入場睇經典已經吸引
有啲戲真係要戲院睇,好似The Room咁
屋企一嚟無咁的音響
同埋係屋企睇戲好難專心
睇睇下電話響
之前喺台北華山文創睇咗花樣年華
有啲戲真係要入戲院睇
喺屋企/電視睇太多騷擾因素
要入戲院先感受到套戲想帶畀你嘅嘢
杜sir啲戲應該都有號召力
The Room 咁世界巡迴上映
外國見過類似有「夏日電影展」、「秋天涼意電影巡禮」
名目都係名嚟啫 衰啲講噏得出就有
都係有market 就上,回魂夜都爆場啦
王家衛嘅重映我睇過 旺角卡門 花樣年華 春光乍洩 墮落天使 重慶森林 都係呢幾年嘅事
全部上映嗰陣我都未出世 淨低未睇過嘅都係留返遲下睇下有冇機會喺戲院上 唔會選擇喺大銀幕以外嘅形式睇 知道會係浪費咗
推到每逢哈佬喂就上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞