行會兩成員不同意擱置垃圾徵費 湯家驊:輕易擱置是不負責任!

20 回覆
3 Like 26 Dislike
聞風筆動:行會兩成員不同意擱置 垃圾徵費或中間落墨 /文:李先知

【明報文章】垃圾徵費「先行先試」仍未完成,多名政府官員的「口風」趨向負面,政圈對於有關計劃能否在8月1日如期推行都一致並不看好,有建制中人更估計,政府極可能會不設時限暫時擱置計劃。但行政會議成員湯家驊及林健鋒都對筆者表示,並不同意擱置垃圾徵費,湯家驊認為計劃經多年討論,立法會立法通過,輕易擱置是不負責任;林健鋒亦認為,計劃本身沒有錯,認為政府可根據先行先試結果作出調整,減少擾民及不合理元素,而不是擱置計劃。有官府中人表示,政府現時的取態是「進可攻退可守」,認為有空間調整計劃,採「中間落墨」方案。

https://news.mingpao.com/pns/%e8%a7%80%e9%bb%9e/article/20240506/s00012/1714928811569/%e8%81%9e%e9%a2%a8%e7%ad%86%e5%8b%95-%e8%a1%8c%e6%9c%83%e5%85%a9%e6%88%90%e5%93%a1%e4%b8%8d%e5%90%8c%e6%84%8f%e6%93%b1%e7%bd%ae-%e5%9e%83%e5%9c%be%e5%be%b5%e8%b2%bb%e6%88%96%e4%b8%ad%e9%96%93%e8%90%bd%e5%a2%a8-%e6%96%87-%e6%9d%8e%e5%85%88%e7%9f%a5
超哥話擱置就擱置,你係咪唔認同?
你唔認同係唔係想挑起紛爭?
一諗到你想挑起紛爭我就覺得你想煽動他人引起對中央及香港特區政府憎恨等…
始終泛民出生改不了死性
係要撐老友朱凱迪d 提案
停左佢 屌佢
嚴刑迫供!睇下係咪扮愛国其實係港獨
不負責任?究竟對邊個負責?市民定行會?
黑面、白面
軟對抗??
十一狗令我諗起2019
lm
佢哋「不同意」擱置垃圾徵費啫,無話反對wor

到最後都係含淚支持
情況更惡劣,前進阻力重重,後退又唔可以,最終硬沖反彈會更大
最好即日生效 有幾亂得幾亂
唔支持政府決定 又令人諗起19年黑暴
咁你個衰十一變態佬到時記得去公廁食晒啲垃圾
我一撚柒定去公廁抌
千祈唔好退,快去,支持政府施政,唔好俾立法會班軟對抗妨礙政府施政,邊個再嘈拉邊個。最緊要加速
係做過trial 先至作出嘅決定,邊度輕易?
反而你一句就話唔好擱置先至係輕易講得出嘅說話
14 831人大決定
19 反送中
你唔好同我講24年竟然因為垃圾條例嘛

香港亂唔起㗎
十一哥玩妹豬都不負責任啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞