10.6灣仔|5人暴動無罪 律政司上訴得直 發還原審重新考慮 上訴庭:無罪裁決有悖常理

34 回覆
1 Like 29 Dislike
2019 年 10 月 6 日,即《禁蒙面法》生效後翌日,網民發起「反極權反緊急法大遊行」,當中 5 人包括一名案發時 15 歲男生在灣仔被捕,經審訊後被裁定暴動罪不成立,而使用蒙面物品罪罪成,分別判監禁、更生中心及社服令等。律政司早前以案件呈述方式,就 5 人暴動罪提出上訴。上訴庭周二(7 日)開庭審理。

上訴庭 3 名法官聽罷陳詞,裁定原審法官的無罪裁決有悖常理,應予撤銷,案件須發還原審法官繼續處理。換言之,原審法官須重新考慮裁決。上訴庭將在 3 個月內頒判詞補充理由。各被告准以原有條件保釋,待案件 7 月 4 日在區域法院提訊。

https://thewitnesshk.com/5%E4%BA%BA%E6%9A%B4%E5%8B%95%E7%84%A1%E7%BD%AA%E5%BE%8B%E6%94%BF%E5%8F%B8%E4%B8%8A%E8%A8%B4%E5%BE%97%E7%9B%B4-%E7%99%BC%E9%82%84%E5%8E%9F%E5%AF%A9%E9%87%8D%E6%96%B0%E8%80%83%E6%85%AE/
走晒未
希望走到既已經走哂,呢個香港冇得救
又係彭彭潘
入咗之後被告上訴,就話「唔干預事實裁決,駁回上訴」
甩咗之後律政司上訴,就話「原審事實裁決有悖常理,必須干預」
咁你講撚晒啦
//法官彭偉昌亦質疑,為何原審斷定答辯人在暴動結束時才誤闖現場,而非一早在場參與暴動,「點解完結前先誤闖嘅機會大啲?How?」//

刑事舉證標準係毫無合理疑點呀

你唔應該問「誤闖定係參與暴動嘅可能性邊個大啲」,而係應該問「被告有冇合理嘅可能誤闖」喎
全部有罪推定
有罪嘅有罪,無罪嘅無罪。
// 法官潘敏琦則質疑,若答辯人真的剛到場便被捕,他需要出庭作供證明,法官不能斷言「佢啱啱走入去,未參與暴動,全部都係臆測嚟㗎」。//

咁法庭當然唔會幫被告憑空設想一堆辯解理由啦,但係正如林大律師所講,原審裁決有獨立證據去支持㗎喎

//大律師林國輝補充指,原審裁定暴動在 5 時 52 分結束,案中各答辯人則在案發傍晚 5 時 53 至 54 分才被捕。//

散咗水你先捉住佢哋,點知佢哋係有參與先
push
法官彭寶琴指出,法庭毋須為沒有作供的答辯人設想各種可能性,是建立已久的原則;法官彭偉昌亦質疑,為何原審斷定答辯人在暴動結束時才誤闖現場,而非一早在場參與暴動

法官為定罪作出臆測
五位被告甩咗暴動,但係全部人都有其他比較輕嘅罪行被裁定罪成
當中三個被判監禁10星期,一個社會服務令,另外一個係更生中心
所以其實只有一位被告係有可能走到(社會服務令嗰位),但原審法官判無罪之後嗰位被告好快已經再次被捕

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220210/bkn-20220210173257993-0210_00822_001.html
until we scored
唔係應該控方舉證被告一早到,幾時變咗要被告自證清白 而家發還俾原審法官,即係命令佢要判有罪
判無罪就係太陽喺西邊升起

彭偉昌: 除非原審法官「錯到太陽喺西邊升起」 我先可以推翻到佢
https://lih.kg/3506681
今天的我打倒昨天的我

唔講太多啦,陣間又話我煽動對司法機構嘅仇恨
我係愛子心切先屌的
已經坐咗一次監
以為終於完事
點知一放監又比人拉多次
前前後後已經被折騰咗4年幾
重審完可能5年
九成九重審完變有罪
又要坐再兩三年監
咁就無左7-8年青春
引用非禮案男被告所講
佢地都乜都冇做過點解要承受呢啲野
希望佢地內心強大頂得住
衰啲咁諗如果當年判佢地有罪
而家可能已經坐完監重新生活
如果被告一早參與點解控方無法舉證
香港法官仲識得量子力學,同一時期嘅香港可以係暴亂動盪又可以喺太平盛世。
打輸仗預咗咁架啦
一個都不能少
暴徒伏法,唯一出路。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞