其實連登仔標準fg 50k真係好基本既需求

32 回覆
6 Like 18 Dislike
稍為正常decent少少既生活

1/ 🏠供樓/租樓: $15000~20000

2/ 🍚🏄食飯同玩: $13560
(平日早 40 午 100 晚 120 = $260 *21 days= $5460
六日假期 brunch 200 晚 400 玩 300 = $ 900* 9 days = $8100)

3/ 🚗車:$9000
(供車$5000 車位 $3000 雜 $1000)

4/ 🚌🚈交通:$800

5/ 稅: 除番開$3000

total: $46,360

每月儲 $3640

如果有女,未計節日禮物,出街比埋佢嗰份就-ve.....
樓主正確✅
我做唔到,只係因為我垃圾。
50k
每日一餐咸魚青菜冇問題
享下清福
有供車車位但唔洗入油,同時間又有交通費
架車買返黎擺?
weekend drive 入電架嘛 平日都係搭巴士咋
你未計mpf
仲有年金
已經係仆街仔setting 唔比家用😣
有咩工搵到呢個數?
督察
租樓嘅話2個人分,每人$8000搞掂啦
你計一個人搬出嚟又要租$15000蚊樓又要養車,兩樣都係奢侈嘅事
星期六日嘅消費係假設每日都出街同埋咁高消費 實際上未必有需要掛
同埋出街出得咁密應該已經係當咗你有女咁計
另外平日食lunch&dinner餐餐都一舊水已經唔係少少decent
通常都係平日幾十蚊一餐, 留返放假同埋去旅行先豪食
如果拍緊拖 但已經買左樓 又唔想女involve層樓 唯有自己比曬 就算係8成按 500幾萬樓 都供緊20000

有女既話 你又搵多d 星期六日出街肯定比埋佢嗰份 所以嗰度唔算高消費 仲未計大時大節

平日lunch and dinner 茶記最少都加埋160啦 除非thisthis rice every day
50k今時今日真係好基本
有啲度縮 窮嘅未必會比埋女個份
廿幾蚊杯手搖都比唔起
叫條女比返都見過 勁撚肉酸
又基本又decent,你不如話基本要有市區一千呎屋有工人啦
咁無目標 set 得 50k
大佬你又要fresh grad 50k又要未拍拖但已經供緊樓,點同你玩 你買樓嗰陣預左成世攬住層樓打飛機唔使溝女嘅
拍拖洗費條女起碼畀三四成啦
再唔係溝番條fg 50k嘅女
捉字蝨做乜姐 我想表達既係 收入同可享受既生活質素唔對等 即使50k per month 姐係講緊HK頭12%既勞動人口 佢嘅衣食住行都係要好腳踏實地 如果過百萬年薪 我覺得市區千呎樓有工人係唔過份
幾時話係目標 一早過左啦 純粹感歎呢個世界尤其香港生活咄咄逼人
前排先講緊 80K
做咩又縮返
50k都唔買得樓?唔撚洗買啦香港9成人
唔係條女唔肯比 係想man d 比曬女人嗰份 但都唔係咁易做到
fg50k既女就唔係假日幾百蚊落到樓既物種 去一去半島high tea 你就已經一星期平日唔洗食lunch
邊個講
鬼記得咩,上班台求其搵下啦
醫生
叫比返真係核突既 不過我覺得搵唔多好多既話 條女都要醒水盡量AA既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞