的士界周國強:「申請加價真係好攰好辛苦,你要還番一個公平嘅評論畀我哋,我哋先可以去發展。」

167 回覆
7 Like 220 Dislike
的士業界早前向政府申請加價,建議加幅為市區的士(紅的)落旗價由27元加至32元,新界的士(綠的)和大嶼山的士(藍的)分別由23.5元及22元加至28元。有消息指政府短期內審議的士加價申請,紅的落旗價有機會加2元至29元。

的士小巴商總會理事長周國強今早(7日)在電台節目表示,加兩元對業界期望有落差,若政府公布只能無奈接受。他指繁忙時間,短途有二十多元,對業界來說當然沒問題,但非繁忙時間,排隊要很久,現時一個午餐去到60多元的水平, 二十多元的最低消費,可能令業界會出現營運困難。對車主而言,現時保險增加約60元一日,落旗增加後租金有機會調整,但始終不能將保險完全轉嫁司機。

的士司機人工低無法令行業正常發展
周國強又指,最低工資改為每年一檢,並在五年後才作檢討,若載客運輸工具的司機人工調高,的士司機的收入亦應相對調高,惟的士除調整收費外,無法加人工,「申請加價, 喺我哋的士裏面嚟講,真係好攰和辛苦」。他又指很多乘客對的士有要求, 包括司機的態度等,但其實可在政策或法律上作修改而對司機作出規管, 「你要還番一個公平嘅評論畀我哋,我哋先可以去發展。」 持續讓的士司機在一個不合理的人工水平裏面 ,根本沒有可能令行業正常發展,希望公眾有持平的看法。

周國強在另一電台節目表示,的士司機的入息中位數,與巴士仍有一段距離,指如果不加價,業界難以有良好發展,且很多東西都會加價,若加多2、3元要節衣縮食,影響生活習慣,則建議巿民不要坐的士,的士10年內加了3次價,卻有這樣的評論,同時針對的士服務,並與非法網約白牌車對比,「 一定要插到業界『皮開肉爛』」,他認為不太公平。

https://std.stheadline.com/realtime/article/1997318/即時-港聞-的士加價︱周國強-將的士服務與非法網約白牌車對比並不公平
引入競爭,任你加夠1000蚊起錶又點話
評論就要公平
競爭要唔要公平啊咁?
唔搭了 你咪慢慢發展
交番稅先啦,冚家鏟dc9
的士丁蟹
建議車費收入,司機資料統一上傳稅務局,做個盡責香港人,交稅先

稅又唔交,隨時拿埋社會援助,DC9大曬?
事實係成日拒載
公平嘅評論就係
成日會拒載
大時大節劏客
加完價,服務都冇提升過

應該由市場決定的士仲有幾多存在價值
的士佬搵得仲小過巴士佬?
個錶唔加價,你地都自行迫人加錢架啦
成日都係度呢樣果樣搞尻超哥
的士收費不便宜
但司機人工低

咁車主減租囉
你咪唔撚好發展 炒炒埋埋賺咁撚多人地血汗錢屌你老母
呢兩日就係因為你條傻閪 令到我更加對的士反感
戾氣咁撚重 容乜易下次搭又要受鳩你氣 不過正常既 傻閪周國強話唔加價就冇服務呀嘛
呃埋D尾數都夠佢食個飯
識開揸親的士都十富九貴 咁搵唔到咪唔好撚揸囉
全部的士都收卡同電子支付
我支持你起錶加5蚊
減租咪ok囉
冇撚撈囉你屌你老母
DC9發展過啲乜正面嘢?
拒載?兜路?爛車?屌客?逃稅?呃福利?
我都想知 巴士佬招聘廣告得兩皮咋喎
咁點解唔做巴士
你班的士狗咪唔好發展 執柒哂佢就啱
DC 真係香港毒瘤,揀客,過海老馮唔去,長又話長,短又話短。揸車態度閪,機場條高速可以貼住前車行。形象極衰,著件背心底衫加對涼鞋又開工。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞