強積金算唔算史詩級失敗政策?

35 回覆
11 Like 8 Dislike
打工仔俾錢基金佬賺
回報率衰撚過做定期
英國佬又幫香港埋下計時炸彈

早於1966年,港英政府已就在香港設立中央公積金的可行性展開研究。港英政府更分別於1987年5月13日、1991年7月10日、1993年12月15日舉行的立法局會議上討論公積金的可行性,但意見存在分歧。港英期間政府進行過公眾諮詢,仍不獲社會普遍支持,主要因為受制於巨額款項,害怕令政府財政出現不穩定。1995年1月,港英政府宣布,由於人口老化等原因使公眾對老年退休金計劃的意見過於分歧,當局放棄推行老年退休金計劃。1995年3月8日港英政府在立法局提出私營公積金計劃,1995年7月27日立法局順利通過《強制性公積金計劃條例》,2000年12月1日強制性公積金(簡稱「強積金」)制度實施。強積金制度是一個與就業有關、強制執行和屬私營性質的公積金制度,年齡介乎18至65歲的僱員和自僱人士均須參加強積金計劃。[2]
外國都有pension 你又點睇先
好多人屌係scam
睇下咪角度囉,出緊pensions 咪話好野,供緊既咪話scam
我以為係九七後既產物
原來係英國佬提出 唔怪得咁正啦
唔算啦 買下美股幾好賺
人地有得opt out 香港強迫金點同

利申 我啲強迫金無撚左6成

宜家係英國一蚊都唔供
2000年12月1日強制性公積金(簡稱「強積金」)制度實施。
唔會喇,唔用強積金就用大陸D 五險一金
俾錢失敗,

但唔代表收錢嘅失敗囉!!!
你衰撚過定期姐 我唔係wo
無左六成,應該重貨中華基金
知道有問題
依家唔識取消?
強積金最大問題係太多漏洞唔公平

啲仆街40歲就作理由攞曬啲錢出黎使曬

退休無錢就咬老綜

應該要改到提早提取就永久唔可以再攞任何低收入福利
理論係好, 不過之前D基金太少選擇,管理費又高, 一邊輸本金仲要一邊俾管理費,明益基金佬
係近幾年多左選擇先好D, 如果有得自選成份股就仲好
好成功養活一班從業員喎
喺政府角度,呢個政策直情係絕

首先以儲錢名義逼市民將資金投入市場,托住個市

一班管理公司以管理為名過河濕腳,創造就業,另類鐵飯碗

喺經濟低迷裁員嘅時候畀老闆拎嚟用,令老闆放心執笠,方便東山再起

最後使唔晒啲錢,畀返員工安老,減輕政府負擔

成件事除咗普羅大眾(強姦金僱員除外),冇人係蝕錢,仲要啲錢嚟得咁易又唔覺眼,直情係神級政策
強積金一直都係揀美同日
無伏不過成hold住你舊錢同養一班人
好市嗰陣你唔講?
好市 強積金都係賺少咗
樓主同緊定期比嘛

早幾年定期1%都冇 點計
你買咩。。。
100含指
咁講係唔係可以推翻?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞