後門入三大同正門入八大邊個勁啲?

27 回覆
81 Like 20 Dislike
後門入三大:dse 43433 17分
正門入八大:dse 44544 21分
利申:正門入三大
將來邊個搵錢多咪邊個勁啲
Dse 22222 10分or even below
做警察:$26190,高過三大fg
後門入lingU > 正門入ChinU
後門入恒大
米天真啦 斷估你係三大bba嘅輕鬆搵多過依個數 讀得三大麻煩視野睇遠少少唔好咁蠢同pc仔比
後門3大笑直入8大
明明公開試分數仲低
Transcript 得兩年 同Top Up degree一樣
利申 直入3大
有咩好比較
連登好多後門狗
Year 3 entry同Top Up有何分別🌚
三大bba 出嚟咪又係big4 攞19000
捱到再算啦
點解要比較?
同埋定義下咩叫勁先
香港人迷信公開試成績
想講大部分三大人已經唔再稀罕big4個位 時代唔同架啦

利申三大人 搵緊三萬
我夠唔稀罕啦 有其他工請我先得架 三大普通bba一半人都係得big4甚至更柒既offer
出嚟做嘢之後有撚人理得你點入大學咩

直頭你邊間Uni都開始唔理啦

得啲傻閪仲提自己讀書嘅事
張沙紙寫住直入?
到咁大個人仲講 唔係撈補習真係唔好同人周圍講
正常公司除咗張沙紙,仲會要求攞埋transcripts ,後門狗得嗰兩年係樣衰啲囉
同啊sir 比
你車尾燈都見唔到
爭咩呀 咪又係打工仔
要鬥就鬥屋企財力
除左補習,中學老師都鍾意講
唔係點水班學生努力d考DSE

然後去到新一屆freshman頭兩年,都會因成功入U而漂漂然
就會鍾意拎DSE嚟打飛機+覺得非DSE人乃非正途,一定有"報應"(a.k.a 搵工好辛苦)

但去到搵intern,出嚟做野,理解到實際社會現實後
就好少人再講得出類呢類野

利申:由幾年前睇著健騎屌柒所有asso/hd仔後門狗
到後來入左間"唔收後門狗"既公司,然後in番所謂正門狗

順便破壞下班柒頭既迷思啦:
1, Reference check多數外國vendor做,所以佢只會驗證你係咪讀過U
2, 承上,因為係外國vendor,所以係唔撚會care你點撚樣入U
3, 我幾敢肯定,絕大部份MNC(猶其係banking)冇乜可能硬性規定點入U先至收(當然,line manger有偏見就冇得好講,但MNC的話,隨時請你個個都唔係本地人)
4, 一般既MNC qualification cutoff,都係睇GPA, DSE係港資先鍾意睇
邊個揾錢揾到多 咪邊個勁 東華仔都揾得多過三大啦又唔見你講
咁你點解釋你大學成績表得兩年嘅成績,大多數公司都會睇你大學成績表
讀邊科揾錢多實際啲
Or比邊個屋企有錢啲好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞