721非白衣人案社工供稱留現場任證人 陳廣池:「太平盛世 可以喺第二日報警」

46 回覆
2 Like 51 Dislike
https://hkcourtnews.com/%e6%9e%97%e5%8d%93%e5%bb%b7%e7%ad%89%e6%b6%89721%e6%9a%b4%e5%8b%95%ef%bd%9c%e4%bb%bb%e8%81%b7%e7%a4%be%e5%b7%a5%e7%ac%ac%e5%9b%9b%e8%a2%ab%e5%91%8a%e4%bd%9c%e4%be%9b%e3%80%80%e5%8f%83%e5%8a%a0/?

//覺得白衣人是黑社會 「好似隨時想衝入嚟打人」

葉指,他當時覺得該群白衣人是黑社會人士,心想「點解呢班白衣人可以肆無忌憚,公然喺公眾地方拎住藤條、木棍呢啲武器,喺度叫囂、謾罵⋯⋯好似黑社會電影咁嘅情節,俗啲講句『擸晒架生曬晒馬』」。他續指,當時又驚慌又憤怒, 「點解一班白衣人可以明目張膽⋯⋯一般市民唔會揸藤條出街,點解班白衣人可以目無法紀,喺度喊打喊殺,仲包圍住啲閘機,好似隨時想衝入嚟打人」。他當時很擔心會發生流血衝突,覺得白衣人行為很過份,「我覺得有需要阻止佢哋」,阻止白衣人衝進閘內打人。

葉稱,他當時一方面想返回家中,另一方面亦想阻止白衣人,心情忐忑,「唔知睇唔過眼定見義勇為」,最後因擔心會有更激烈衝突或有人流血受傷,所以想在警察到場前幫手阻止白衣人。他其後調頭欲返回閘內付費區,因擔心在閘外會被白衣人打,惟拍卡入閘時閘機門沒有打開,情急之下便跳過閘機。

法官陳廣池一度打斷指,留意到葉當時手持水樽曾飲水,問葉「點解你要飲水?」葉稱是為平復心情。葉指,他進入閘內後,曾指住閘外白衣人稱「你哋做乜?」以及「警察嚟緊,仲唔走?」他其後因見到有白衣人在玻璃欄杆上半身跨前打人,擔心對方會跨過欄杆打人,遂跑往玻璃欄杆方向,並情急下將手上的膠樽擲向該方向,希望阻嚇對方,令對方停止攻擊。葉又稱,當時相信警察會到場,因此打算留在現場做證人,將目擊到白衣人有打人的事告知警方。

官質疑為何留下做證人 「太平盛世可以第2日報警」

法官陳廣池問到,「點解要留低做證人?唔係好明」,又問「你唔需要留低㗎,太平盛世,可以喺第2日報警,話番畀警察聽咪得囉,你唔需要身陷險境,你冇需要留低㗎」。葉稱當時沒有這樣考慮,當時選擇了留下來。

就着控方指控他曾向白衣人作出招手的動作以及擲水樽,葉承認曾一度執起地上的水樽以備不時之需,其後他見到有白衣人準備彎身拾地上的木棍,他遂做出手掌向天、手指向內屈曲的招手動作,示意白衣人起身,惟當見白衣人想擲木棍,情急之下他便向白衣人方向擲水樽,一度成功令對方後退,惟對方約8至10秒後仍擲了木棍入付費區。

葉指,他有着閘內人士不要接近玻璃欄杆,以勉刺激白衣人,其後他見閘機外一片混亂,一名疑似孕婦被襲,因擔心孕婦及救護員被襲擊,遂作招手手勢, 示意救護員進入閘內,並喊道:「起身啦,你哋入返嚟先,唔好逗留喺出面」,惟可能因現場環境太嘈吵,對方聽不見。葉指,隨後一名身型較魁梧的白衣人(後知是「懵良」林觀良)走近閘機打人,他感憤怒,指罵對方「你做咩打救護」等,其後又曾指着一個垃圾桶的金屬鐵環,着他人小心鐵環會飛過來。葉又解釋他的其他手部動作,包括指着白衣人稱「你係咪痴線㗎,唔好再揼嘢入嚟喇」以及「你哋打夠未呀,仲唔走?」//
2019太平盛世?
一時又話周街黑暴
一時又話第二日先報警

咁而家由治…
以後見到罪案發生應該見疑即報定係等第二日
如果你即日報警
即係你煽動其他人唔承認而家係太平盛世
太平盛世又點樣由治及興
即係政府講大話
上一句講太平盛世,下一句講身陷險境
希望陳生都第2日先報警
不如問點解要呼吸
離開就話 畏罪潛逃
太平盛世
一時又話動盪不安一時又話太平盛世

為咗幫手入罪,真係乜都講得出
乜都up得出 太平盛世
呢個官係咪痴咗線
北韓法官嘅本地版。
第2日報啲人都走曬喇
五毛,愛支病唔會入
一時話2019年係黑暴亂港
一時話2019年係太平盛世
點解要報警 警察有情報知咪得囉 唔需要身陷險境 冇需要留低
控方真係易做
陳廣池幫你盤問埋被告
天文台法官版
大部分地區太平盛世
局部地區受外國勢力影響有黑暴
第二日?
全個元朗變左死城喎
push
太平盛世都講得出
果然係好官
咁即係太平盛世定身陷險境呀
佢搞到我好亂呀
一時又話2019香港似烏克蘭戰場
一時又話太平盛世
你想點姐
屌,完啦好嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞