建議只讀八大

11 回覆
10 Like 14 Dislike
入唔到八大啲人真係無資格繼續讀書, 因為佢地除咗連讀書能力無, 連讀書態度都好差
唔通攞到張沙紙, 就真係 "大學生" 咩?
特別宜家都有Asso, HD 駁上去,
如果連讀埋哩啲都駁唔到, 都只係證明你真係唔啱讀書

非八大 eg Top up, 自資個啲, 你有錢讀, 學校就收
都無得學校揀 入到班 成班都唔讀書嘅, 可以學到咩?

作為已poly u speed已畢業幾年嘅垃圾學生, 更加唔建議讀 Digital Marketing,
一個阿sir 臨考前 week 13 先改要考嘅PPT, 唔通知學生, 講書口音好差, 仲差過local, 點聽得明?

第二個教elective 阿sir 個科唔洗考試, 佢啲presentation skill 好差, 講自己啲PPT, 會Lur 過去. 同埋, 個PPT structure 都好差, 會係咁loop 啲point, 似ChatGPT gen 出黎, 同本身寫好嘅Syllabus 完全唔同. 咁嘅質素, 仲要求學生日日返, 會根據出席率比分. 仲評學生個presentation skill. on9的嗎?

第三個阿sir 個科好離地, 有教visual design, 但唔係讀design出身, 睇怕都唔知咩係personal creation 同 commercial design 同 Visual hierarchy. 教人色彩理論, 竟然只係用 普通嘅banner photo 得出個colour design style. 人地commercial 都係白底, 甚至佢自己 example 都係, assignment 做同樣野, 但唔俾白底, 會降grade. Hong Kong 真係No design 讀哩科根本學唔到啲咩

60學分 x $3,000 = 18萬兩年, 學校多謝你
包括含大 ?
師兄畢咗業幾多年
你出左世幾多年?
師兄有冇 first hon grad
有種說法係窮人子弟細個無資源讀書,講資源都唔夠有錢人黎,入八大既機會自然少左入唔到八大既時候都伸有機會讀私校改變人生,
私校存在係回應緊時代需要
入唔到大啲人真係無資格繼續讀書, 因為佢地除咗連讀書能力無, 連讀書態度都好差
唔通攞到張沙紙, 就真係 "大學生" 咩?
特別宜家都有Asso, HD 駁上去,
如果連讀埋哩啲都駁唔到, 都只係證明你真係唔啱讀書
只建議讀港大
東大以外都係垃圾
我波大
北大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞