工聯會調查指逾八成在職青年有壓力 倡上司定期午餐多關心

86 回覆
5 Like 146 Dislike

工聯會青年事務委員會前日(5月4日)公布調查,稱八成半初入職場受訪青年感到有壓力,近六成欲辭職。青委會主任林偉江促僱主多加關心青年僱員,包括直屬上司與僱員定期午餐會交流,多了解青年的工作困難。

工聯青委於今年四份進行問卷調查,收集到559份,發現近八成半青年初入職場時感到有壓力,逾八成青年因工作壓力而不想上班及感到異常疲倦。壓力來源包括「不熟悉工作內容」(56.5%),缺乏清晰指引、人際關係(46.7%),以及公司文化,當中「不敢請假」佔36.7%zd1調查指,82.2%青年不欲上班,逾八成感到感到異常疲倦,近八成焦慮,58.9%萌生出辭職念頭。

工聯會副理事長 、青年事務委員會主任林偉江今早在港台節目稱,壓力下令青年難以投入工作。他又提到,調查顯示逾四成人不願意求助,雖然近七成人會與家人商討,但約六成會「冷處理」,認為青年「唔係好識正確紓緩精神情緒」,亦不了解政府及坊間的支援。

他促僱主多加關心青年僱員,包括直屬上司與僱員定期午餐會交流,多了解青年的工作困難。當局亦應加強在職青年支援,增加資源予社區團體,專門就職場精神壓力作支援。工聯青委促提升僱員精神保障,將工作引致的精神病列為《僱員補償條例》下可獲補償的疾病。
對住老闆仲食唔落飯
建議一同旅遊
放假都要對住老世
屌你老母 工聯會on9?
on9
仲大壓力
最好當我隱形
咪撚俾嘢我做
多撚謝,我寧願自己食清靜下
好多人食飯都係屌鳩腦細同上司多舒緩下壓力,呢班建議上司同下屬食多啲飯既撚樣有無出黎做過野
屌咩, 食個lunch都要對住老細, 痾屎都一齊好唔好
唔好阻撚住我食飯啦屌
工聯會呢 d 食撚屎啦。
人地一出來做野就做DAB
Lunch break relax都要對住老細 就真係大壓力
唔洗關心喇
cut workload/ 加headcount/ 加人工,是但一樣
唔洗懶係關心係度R 水吹
我諗起之前做過間公司下午全公司飲茶但要自費 admin同事收錢果陣我眼都凸埋
我想自己靜靜地食飯啫
工聯會真係狗賊
上司專約女同事食lunch 關心完就上房操刀
工聯會真係on79
Lunch 都要同老細食咪仲大壓力
同老闆食飯
個個唔係戴白地就白金地
傾計話題講貝沙灣

小薯坐係度點搭咀呀
人工,工作量,工時先係核心問題喎
而且有啲人根本就唔想同上司食飯
無壓力嘅工又嫌人工少無前途
有壓力你又做唔掂
返屋企做兒子啦
老闆關心:點呀,我今日叫你交嘅嘢仲未做完呀?點解你做得咁慢嘅?點解你成日玩手機嘅?
跟隨鄰近地區家長式教育
老闆食先,之後上司,最後淨返啲雞頭雞尾員工食?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞