細個睇過咩作家嘅書而家仲記得?

110 回覆
10 Like 5 Dislike
黃易

覆兩翻雲都勁耐歷史

梁望峰
倪匡
每次要填閱讀報告工作紙,就對住書櫃抄啲嗰年未寫過嘅書名落去
搵到一篇沙士嗰陣既
http://orientaldaily.on.cc/archive/20030329/new_f/new_f03cnt.html
支 持 「 師 製 」 口 罩 運 動
特 區 發 生 大 瘟 疫 , 口 罩 供 應 嚴 重 短 缺 , 鴉 仔 擒 日 呼 籲 , 實 現 建 設 口 罩 港 , 由 特 區 政 府 購 買 棉 布 , 動 員 師 奶 縫 製 , 凡 失 業 而 陷 於 結 構 性 問 題 無 法 轉 職 之 中 年 女 性 , 在 屋 企 開 動 衣 車 , 返 回 獅 子 山 下 之 時 代 , 只 要 每 個 師 奶 縫 十 個 口 罩 就 可 以 消 除 特 區 之 病 毒 危 機 。

擒 日 本 欄 刊 出 怪 論 之 後 , 鴉 仔 即 時 收 到 花 名 牛 精 雄 之 讀 者 來 信 , 對 於 發 動 全 港 婦 女 縫 製 口 罩 大 力 支 持 , 現 摘 要 如 下 :

「 我 舉 腳 贊 成 鴉 仔 你 建 議 , 全 港 師 奶 縫 製 口 罩 , 開 動 衣 車 , 解 決 口 罩 短 缺 危 機 。 皆 因 為 我 屋 企 個 老 虎 日 哦 夜 哦 , 有 理 冇 理 都 開 口 大 鬧 , 又 話 我 包 二 奶 , 又 話 我 沖 涼 骨 。 若 然 政 府 可 以 下 令 全 港 師 奶 婦 女 縫 製 口 罩 , 咁 佢 就 有 份 屋 企 做 , 開 動 衣 車 , 淨 係 郁 對 腳 , 唔 會 郁 把 口 , 兩 眼 望 住 針 線 , 全 神 貫 注 就 唔 會 日 哦 夜 哦 。

另 外 若 然 全 港 師 奶 發 動 縫 製 口 罩 運 動 , 做 好 之 後 畀 番 師 奶 自 己 戴 一 副 , 全 港 家 庭 就 會 清 靜 好 多 。 皆 因 為 自 己 戴 一 副 口 罩 , 鬧 人 都 鬧 少 , 做 老 公 仲 可 叫 老 婆 自 己 戴 一 副 先 , 睇 罩 得 密 唔 密 實 , 有 冇 抖 氣 位 , 仲 讚 副 口 罩 縫 製 得 好 靚 , 令 到 佢 日 戴 夜 戴 , 咁 屋 企 就 會 少 個 老 虎 , 聽 少 好 多 聲 氣 。

我 牛 精 雄 第 一 個 舉 腳 贊 成 發 動 全 港 師 奶 縫 製 口 罩 , 多 幾 個 老 婆 戴 口 罩 就 多 幾 個 麻 甩 佬 放 膽 北 上 包 二 奶 , 多 戴 多 清 靜 , 多 戴 亦 促 進 珠 江 三 角 洲 經 濟 繁 榮 。

我 牛 精 雄 要 求 鴉 仔 你 一 定 要 登 出 我 此 封 信 , 令 到 問 責 高 官 學 , 知 道 我 市 民 究 竟 心 面 諗 乜 , 即 時 下 令 縫 製 口 罩 , 此 乃 係 刻 不 容 緩 , 符 合 全 港 男 人 之 利 益 , 亦 回 應 我 牛 精 雄 之 心 聲 也 。 」

有 此 一 民 意 支 持 , 特 區 政 府 應 即 時 採 取 行 動 , 一 於 下 令 全 港 婦 女 師 奶 大 縫 口 罩 , 迎 接 一 個 口 罩 新 時 代 之 來 臨 。

專 欄 作 家 : 鴉 仔
80年代好多人睇

主席手記,捕捉女王,天子門生,晦人好倦,頑皮教室,夜半無人

呢幾本書令我知道中學大學生活可以好好玩

我中學大學時代有接近模仿佢嘅傾向
佢後生係大富翁世界冠軍,出咗本蒙地卡羅戰記,睇完先知原來大富翁可以咁玩
呢本就冇睇晒咯,只係飛住睇,事關我不太愛玩board game,同埋因為冇佢寫校園生活咁活潑,雖然佢啲校園生活可能有誇張,但我覺得都幾貼地,我估有好多係真實經歷
呢本超好睇 睇完就明點玩大富翁
明明個個都睇過
但全post冇人講金庸
太common講黎都廢事
都啱
come on, james
三國演義
水滸傳
金庸
汪洋中的一條舟
以為係連登果個
畢華流

豐胸肥臀

屌那星畀書名呃咗
韓寒 1988
柴靜 看見
冷門少少,余光中啲修辭好靚
畢華流

有冇人睇過
比佢代過課聽佢吹水
呢本係書展睇到好鍾意,睇咗大半都照買返屋企
呢度有冇人睇深雪㗎細個時有追,覺得啲故事好前衛好變態
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞