長洲攀爬嘉年華 商戶嘆生意「衰到無得做」

71 回覆
50 Like 7 Dislike

【長洲攀爬嘉年華 商戶嘆生意「衰到無得做」】

https://link.mingpao.com/82174.htm

長洲太平清醮將於下周三(15日)舉行,重點活動包括飄色巡遊和搶包山決賽等。由長洲太平清醮值理會與康文署合辦的「攀爬嘉年華」,昨午率先在北帝廟附近足球場舉行,市民及遊客可體驗攀爬14米高的包山架。但附近商戶皆表示昨日即使有特色活動及適逢「五一黃金周」最後一日,生意皆未如理想,有店舖半日生意不足100元。

#明報
自從無得食汗臭包都無再去睇
一直唔明長洲有咩咁好玩

最開心都係搭船嗰下
終於有返清靜嘅長洲
D野賣到機場價
叫人點幫襯

上想去做野都係買759算數
離島黎講長州都算係最垃圾個個
長州人唔係好唔歡迎外來人破壞長州寧靜環境咩
依個問題同上水人係咪唔歡迎啲水貨客一樣
居民唔歡迎 做生意既咪歡迎
平安包出埋週邊真係好肉酸,本身平安街就係免費派街坊,祈求平安,你地就用黎搵錢
攀爬嘉年華

乜撚嘢都加「嘉年華」落去就會多人d㗎?
所謂既特色,真係得淡笑

啲咩大魚蛋,全部同平時街邊魚蛋一樣味,只係大粒啲,明顯都係工廠貨,過一過海又貴幾倍

啲咩食海鮮,屌幾間鋪價錢一模一樣,合謀劏客,menu相整到靚一靚,結果拎出來又細碟又唔新鮮又凍冰冰
又安全帶,又只可以直爬唔可以過界,又唔可以進攻,都唔知做來為乜? 係以前跌死左一件,好不幸。咁係咪燒死過人就唔比用火?
長洲居民 : 長洲賓客人數太多, 出街好迫, 唔好再黎咁多人
長洲商戶 : 冇遊客, 生意衰到無得做, 快D黎多D人

連登 : 長洲人全部都抵死
可以出船倉外食煙
多數人客賓洲長
黃屍黃色經濟圈搞臭晒所有以香港本土文化為名嘅嘢
還長洲寧靜
無客又屌 有客又屌

最好我游水入去 每間鋪放低5舊就搭船返出去
(搭船入去又會俾居民話阻住佢地返屋企)
幾時整返個原始版搶包山,應該吸引到人
長洲賓客
會呃多啲政府錢
長洲人明明話人太多, 叫外人唔好入去
依家長洲樂得清靜啦
避D好似坪洲咁靜
踩個家庭車都要睇長官面色都痴撚線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞