2元乘車優惠預算升至60億港元 當局指將宣傳避免「長車短搭」

183 回覆
5 Like 161 Dislike

2元乘車優惠下,政府向交通營運機構支付了40億港元公帑,本年度預算更升至60億港元,當局正檢視財政可持續性。勞工及福利局局長孫玉菡今日(5日)在電視節目中將2元乘車優惠形容為德政,重申無論如何都不會取消計劃。他指出自計劃推出以來,大大便利長者出行,不只是為了工作或探朋友,更對他們的精神健康、身心健康十分重要;無論現行受惠年歲、受惠範圍都會盡可能不改變。

當局指無論如何都不會取消2元乘車優惠。

坊間和政界都提過不同建議,包括每人每月津貼設上限、乘車優惠由2元改成4元或5元,或者不用定額,改為計折扣乘車,亦建議不包括邊境巴士線等。孫玉菡表示樂意去聽取不同的意見,指最重要是「實證為本」。而由8月25日起所有用2元計劃的人士一定要用樂悠咭,實名有照片,會在搜集一定的時間數據再檢討政策,相信可在今年內完成有關檢討工作。
他續指,未來會多加宣傳如何善用優惠。例如避免「長車短搭」及分段收費等,他相信絕對大多數香港人都很有公德心,當市民知道善用優惠可助政府節省開支的話亦一定會幫忙,令政策得以延續。至於濫用情況,孫玉菡說有些人不符合資格卻使用2元乘車優惠,可說是違法,未來將繼續嚴厲打擊。
邊架黎就上邊架㗎啦
on9
重洗多D錢去宣傳
宣傳有用,你個垃圾徵費就唔會一鑊粥啦,喊家產
叫班連隊都唔識排既死廢老講公德心同自律就係笑撚死人,最基本都要限返工時間無優惠啦
用黎利益輸送遮
其實唔明有幾難
未來會多加宣傳如何善用優惠。例如避免「長車短搭」及分段收費等,他相信絕對大多數香港人都很有公德心,當市民知道善用優惠可助政府節省開支的話亦一定會幫忙,令政策得以延續。

收成期嗰班唔係咁睇, 專㨂啲貴車來搭
呢啲嘢都要嘥錢去宣傳
人人都會老

但都要講求公平使用原則

應該所有車四折任搭,最低收費兩蚊(如叮叮)
人人都會老

但唔講咁遠就幾年之後 香港爆煲未都冇人知
嗱,我俾咗錢宣傳(利益輸送)做咗嘢架啦。

樂悠應該取消,呢到要補全費... 明明仲返緊工...而家政府都完善晒,呢班都完成歷史任務
OK 後生出少d 街
讓比老野搭車
轉5蚊咪得
成班智將
一般長者八達通8月尾之後冇得再用2蚊搭車
無撚用啦
他相信絕對大多數香港人都很有公德心,當市民知道善用優惠可助政府節省開支的話亦一定會幫忙

條友係咪ON9?
公務員有冇公德心? 幾時減人工?
香港啲廢人講自律講公德

叫佢地咪撚peak hour 同人爭都難
人人都會老
但我唔知到我老嗰時仲有冇 不如宜家全民2蚊
依家個問題係浪費資源
仲要同堆賤種廢老宣傳

啲劣根性跟堆賤種大半世
分分鐘係貪好玩特登頭站上車坐你個位
23條之後仲用呢d 小學生交功課既答案
老人惡意亂用優惠軟對抗
過海巴坐兩個站落車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞