京都大學研究遭曝!牙齒再生藥入臨床階段 老網友激動:我能再吃牛排了!

107 回覆
182 Like 6 Dislike
日本京都大學資助的新創製藥公司Toregem Biopharma周四宣布,將在9月開始「長牙藥」的臨床試驗。這被認為是全世界第一個可以幫助牙齒生長的藥物,能夠治療「先天性無齒症」患者,目標在2030年投入實際運用。

這款藥物未來也希望幫助其他因為蛀牙等原因而失去牙齒的病患。

口腔中有一種特定蛋白質會抑制牙齒生長,而「長牙藥」是一種抗體藥物,目標就是去阻礙這種特定蛋白質的作用。

在動物實驗中,這款藥物有效刺激下顎骨中的「牙芽」,使牙齒生長。從9月開始的第一階段臨床實驗,將在京都大學醫學部附屬醫院進行,對象是30名即使服藥也難以長牙的健康成年男性,目的在於檢測藥物的安全性。2025年開始第二階段臨床實驗,以確認療效。屆時以2歲至7歲的先天性無齒症患者為對象,檢測牙齒生長效果。

Toregem Biopharma由京都大學研究牙齒再生的高橋克於2020年創立。「長牙藥」先前在老鼠等小動物身上實驗,證明可以促使牙齒生長。高橋克在記者會上表示,希望長牙藥「可以成為植牙和假牙以外的第3種選擇」。
牙醫轉定行都得啦
少左咁多植牙手術做
洗牙收得幾多錢
你要用呢隻藥咪又係要搵牙醫
咪係 更多人睇就真
唔知咁大個人生牙出嚟會唔會好撚痛
變咗多齒症
發燒生牙仔
日本仔真痴線,顛覆咗人類一生只可以換一次牙既認知
杜左牙根應該無得生
點控制生返邊隻牙?
咪係,隻藥如果好有效,個價應該都貴,仲有一段時間內都要食+覆診,加埋個利潤,個療程有機會貴過植牙,牙醫多咗個收入來源就真
點解「口腔中有一種特定蛋白質會抑制牙齒生長」
快啲想試
你想學佢咁?慎入

有藥廠 啲診所醫院執晒未?
每隔一陣總有呢啲極有用既科技突破
但最尾都會冇晒聲氣
都唔知係咪比大財團買起個專利收埋唔比再探索落去
不停生新牙, 不停咁箍牙, 我係牙醫既話仲開心
其實人體牙齒個設計都幾唔科學
有咩理由乳齒用幾年咁快就要換恆齒用幾十年
舊時啲人冇咁長命,基因未cover到咁耐
真係得就要攞諾貝爾啦!
dna 設計最長壽命係120歲喎
呢啲case剝咗係咪都會生返?
屌 睇見都覺得慘 生智慧齒一粒都咁痛
生三百粒真係長期發炎 紅腫熱痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞