內地香飄飄「MECO茶」日本出售包裝 網傳寫上「請日本政客把核污水喝了」

20 回覆
2 Like 34 Dislike
日本排放核污水,令不少中國人反感。內媒報道,近日有網民貼出中國品牌香飄飄旗下「MECO果汁茶」在日本京和商店大久保店的產品杯套,可見包裝上印有嘲諷核污水排海的標語,引發熱議。
5月4日(周六)香飄飄的工作人員表示,已經注意到網傳在日商品印有諷日核污水相關信息。

內地香飄飄「MECO茶」日本版包裝 網傳寫上「請日本政客把核污水喝了」

杯套印有「請日本政客把核污水喝了」
今次事件引發內地網民關注,更一度登上微博熱搜。據了解,該款杯套印有中日雙語,內容包括,「請日本政客把核污水喝了」、「無恥」、「0.1%的土地污染了70%的海洋」「可以沒有日本不能沒有海洋」、「海洋不是日本的下水道」等,不過字句只印在產品的杯套包裝上。
香飄飄創立於2005年,是中國杯裝奶茶開創者和領導者,旗下擁有「香飄飄」、「Meco」、「蘭芳園」三大品牌,2017年於上交所上市並成為「中國奶茶第一股」。
係日支開店入面幫自己打飛機
蘭芳園?
呢個玩法係想刺激大陸銷情,玩到爛啦,通常都係炒股
大陸野全部都係做返比自己人睇
得大陸人先會以為咁敢言好撚威
因為佢地本身講乜都唔得
呢d屌政客屌政府既 個個國家日撚日都大把啦 好平常
五一去日本搵華人超市 師兄大癲
上野橫濱大把
咪又係賣比在日支那人
喺人地國家講支語打飛機for what
有乜意思
証明支蝗真係食得原素表太多,個個都腦殘
2年前東京有22萬中国人,全日本有近80萬中國人喺日本生活,三十幾萬有永住權。而家大陸經濟唔好,大陸搵食難走去日本搵工創業。東京亞美橫丁、池袋西口、足立區唐人街化,有啲舖淨係寫簡體字,伙記唔識日文。

就算其他區,日本好多土地都俾中國人買咗。
影張相
轉頭就撕晒佢
糞青又盲撑
搞咁多嘢因住排華
欺善怕惡
到人哋喊打喊殺就成隻死狗扮可憐
飲三鹿奶粉大
五一去日本搵華人超市 師兄大癲
2年前東京有22萬大陸人,全日本有近80萬大陸人喺日本生活,三十幾萬有永住權。而家大陸經濟唔好,大陸搵食難走去日本搵工創業。東京亞美橫丁、池袋西口、足立區唐人街化,有啲舖淨係寫簡體字,伙記唔識日文。

就算其他區,日本好多土地都俾大陸人買咗。
請強國政府飲左佢
不過只有支那先會係自己嘅產品到咁玩

因為你咁做 會得罪部分嘅客 玩死自己
喺日本本土內宣
真係唔知俾咩人睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞