點解香港班醫生權力咁大

16 回覆
23 Like 9 Dislike
去到外國先知其實醫藥分家好平常 藥劑師同其他輔助醫療可以分擔醫生唔少工作

點解成日見香港班醫生話自己好辛苦 點解唔下放權力比其他專業?
醫藥分家 被醫生否決
咁大權咁大油水, 點解會分俾人?
分咗家咪好多機會俾班藥劑challenge
而家自己玩撚哂喎
香港醫生賺到笑,但係又唔夠台灣咁top
你都on9
唔通好心開學額分油水俾人咩
分左家仲邊有得是但貼個label話係特效藥收貴你兩舊?
依個係香港死症
都唔只係醫生問題,而係成個社會都有份造成
.醫生包哂轉介權、診斷權同治療權以得到最大既收入
.醫生包裝自己成為唯一醫療專家,其他醫療專業全部都只係低層輔助
.其他醫療專業亦唔係個個都想有轉介權、診斷權同治療權,因為工作量會大增但同時收入未必會上升
.社會未接受到其他醫療專業其實係有知識做佢個個層面既診斷甚至基本治療

就算今日突然話醫藥分家、資深護師可以做基本診斷開下藥、視光師可以診斷眼病
又有幾多香港人願意睇佢地?
香港睇公立醫生本身已經好撚柒平,基本上係冇咩動機搵其他人
D老人家寧願等多幾個鐘醫生都唔撚柒理你咩藥劑師(執藥仔)、視光師(眼鏡佬)同資深護師(醫生跟尾狗)
後生既亦要好多時間接受

不過講到尾,社會既認知都係醫生自己搞出黎
都係個句,醫生講到係得醫生先有好多知識可以診斷治療轉介
唔講咁多呀,只係用視光師做例子
你地信唔信一個非眼科醫生對眼既認識係多過一個讀眼讀足五年既視光師?
咁撚叻咪叫班視光師同非眼科醫生一齊做下眼科考試,睇下邊個高分D
之後又會有人話「醫生讀全科所以可以知道眼科病可能唔係只係由眼引起」,但老實講視光師一樣會讀依D,一樣會知唔一定係眼引起
更何況如果全科醫生咁撚叻,讀多少少人體就診斷好好多,咁佢地轉介去專科醫生做進一步診斷黎做咩
針對你冇動機去搵其他專業嗰part,急症室分流甚至係非緊急都好,由醫院方面踢佢哋去呢批新增嘅診症人員度睇咪得,唔鐘意/唔信就唔好睇
開下d抗生素 特效藥
食完同你買必理痛差唔多效果
但收貴你幾舊水
香港勝在有愚民做口天使,口爆臭港醫生
on9
香港個個高官權貴D仔女都係讀醫
外國醫生只係正常職業
香港係上流人士 渣林寶好常見
你真係唔識
抗生素 同必理痛 差唔多
咪撚癲啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞